Alzira es convertix en un municipi acollidor

L’Ajuntament s’adherix al programa Carnet de Família Educadora amb avantatges per a les famílies acollidores

Alzira ha acollit les Jornades d’Acolliment Familiar

Alzira, 8 de març de 2018.- La Casa de la Cultura d’Alzira ha acollit les Jornades d’Acolliment Familiar organitzades per la Vicepresidència de la GV i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i que han comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alzira i l’Associació de Voluntaris d’Acolliment Familiar (AVAF).

La jornada, que va ser inaugurada per la directora general d’Infància, Rosa Molero i l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, va servir perquè Alzira fóra nomenada oficialment com a municipi acollidor, com a entitat local adherida al programa Carnet de Família Educadora, amb vigència de dos anys.

Com a municipi acollidor, l’Ajuntament aplicarà una sèrie d’avantatges a les famílies acreditades amb el carnet de família educadora. En este sentit, estes famílies tindran accés gratuït a diverses activitats esportives i d’oci i temps lliure organitzades per la corporació municipal. Concretament, en les escoles d’estiu, els tallers de Nadal i de Pasqua, en activitats de la piscina municipal, en tallers en la Casa de la Cultura i en transport urbà. Així mateix, les famílies amb el carnet de família educadora d’Alzira tindran un descompte equiparat al de les famílies nombroses en les activitats de l’Escola d’Arts Plàstiques.

Molero va destacar “el compromís del municipi d’Alzira amb els drets de la Infància, i va recordar que, de fet, és Ciutat Amiga de la Infància i la seua aposta per l’acolliment familiar és un recurs prioritari”. També va ressaltar “la sensibilitat per part de la corporació alzirenya amb tots els temes relacionats amb la infància i adolescència i, especialment, amb aquells i aquelles més vulnerables, les persones menors d’edat que estan en el sistema de protecció”.

La jonada va comptar amb una taula redona dirigida a professionals de l’àmbit social, educatiu i sanitari i l’experiència d’una família acollidora, també amb ponències per part del president d’AVAF, Francisco González, i de la professora de la Facultat de Treball Social Carmen Martorell. Així, també es va mostrar a la ciutadania el que és l’acolliment familiar amb una taula informativa en el mercat ambulant. Per a rematar les jornades, es va projectar la pel·lícula Verano del 93 amb un col·loqui posterior a la projecció dirigida al públic en general.

Acolliment familiar

L’acolliment familiar té una llarga tradició al nostre municipi, des de Serveis Socials municipal s’ha prioritzat este tipus de recurs davant altres, quan el xiquet/a no pot estar amb els seus pares per les diferents deficiències que estos presenten.

L’acolliment familiar pretén oferir als xiquets i joves l’afecte i suport necessari per poder desenvolupar-se adequadament a tots els nivells. Els acollidors intentaran que el menor s’integre a la comunitat i tinga un model familiar adequat.

Este tipus de recurs ha existit sempre de forma espontània. Tots sabem casos que els pares no han pogut fer-se càrrec dels seus fills i de forma temporal o permanent els iaios, tios o veïns han realitzat el paper de pares.

Actualment, les famílies extenses tenen un paper molt important en esta difícil tasca; al nostre municipi hi ha 20 famílies acollidores que tenen acollits a algun membre de la seua família amb resolució de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

La nostra Legislació és prou clara, des de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1984, passant per la Declaració dels Drets del Xiquet/a de 1959, així com la Constitució Espanyola en el seu article 39, la normativa establix que l’estat ha de protegir els xiquets i xiquetes i oferir-los aquells recursos que no suposen una eixida del menor del seu entorn i de la seua família extensa.

Deixa el teu comentari