Antella celebra el pròxim dissabte la IV baixada de troncs pel Xúquer

El ganxers de la Ribera Alta conduiran enguany un total de 50 tones de troncs, la major quantitat des que es recuperara en 2012 la ’Maerà’ amb l’objectiu de celebrar el seu recent ingrés en Timber Raftsman Assotiation com a l’entitat número 42

Antella, 28 de juliol de 2015. L’Associació de Maeros del Xúquer (ACMX) ha iniciat aquest passat cap de setmana els preparatius per a la celebració de la quarta edició de la Maerà Antella, que tindrà lloc el pròxim dissabte 1 d’agost des de les 7 fins a les 14 hores. El transport fluvial de fusta és una activitat mil•lenària que està pendent del seu reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco, una candidatura que ja compta amb el suport de l’entitat cultural antellana, que el passat 11 de juliol va ser acceptada a Valstagna (Itàlia) com a entitat número 42 de l’Associació Internacional de Raiers i Ganxers.

Enguany els ‘maeros’ d’Antella s’han proposat conduir per aigües del riu Xúquer des d’aigües amunt de l’Assut d’Antella fins a aquesta construcció hidràulica, ordenada construir per Jaume I, i amb l’única ajuda dels seus característics ganxos per rememorar aquesta mil•lenària activitat. Una vegada arribe la fusta –pel sistema de flotació de peces soltes- al paratge natural i paisatgístic d’Antella, els troncs seran trets de l’aigua arrossegats amb cavalls com s’ha estat fent durant més de huit segles.

Fins ara, mai durant el segle XXI s’havia arribat a transportar tanta quantitat de fusta pel Xúquer –no així en segles anteriors, en què s’arribaren a conduir pel riu més de 100.000 troncs des de la conca alta del Xúquer i el Cabriol fins als seus centres de consum situats a València, Cullera i xàtiva, entre altres.

Cartell 1 Maerà 2015Els ganxers d’Antella volen celebrar d’aquesta forma el seu recent ingrés en la International Timber Raftsmen Association, que el passat 11 de juliol, durant la celebració de l’assemblea anual celebrada a Valstagna (Itàlia), va aprovar l’ingrés de la primera associació valenciana –l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer (ACMX)- dins d’aquesta organització formada, amb la d’Antella, per un total de 42 entitats de més d’11 països europeus. Cal apuntar que durant la Trobada italiana s’ha produït un relleu al capdavant de la cúpula directiva d’aquesta organització internacional. Així, qui fóra president de la seua fundació (1989) Àngel Portet, fou rellevat per Miquel Gordo, dels Raiers de la Noguera Pallaresa, després que la seua candidatura aconseguira només dos vots més que la d’un representant alemany.

“Estem molts satisfets que la candidatura encapçalada pel representant dels raiers de la Noguera Pallaresa haja aconseguit la presidència ja que això suposarà una certa continuïtat en l’excel•lent trajectòria iniciada per Portet, qui juntament amb el també lleidatà Fermí Tormo i el navarrès Agustín Valencia, ens van donar suport des d’un primer moment amb el seu assessorament i presència física a Antella -amb motiu de la I Maerà d’Antella al 2012- als ganxers valencians. Ells, juntament amb el ‘Gancheros de la comarca de Priego (Cuenca)’ –que celebraran la seua baixada de troncs el 9 d’agost- van ser el germen de la fundació de la nostra entitat”, han manifestat al respecte els directius dels Maeros d’Antella.

Des del passat dissabte, les 50 tones de troncs descansen a la vora del Xúquer a l’espera de ser llançats a l’aigua el pròxim dissabte 1 d’agost i conduïts pel riu Xúquer fins a l’Assut d’Antella, on una volta fora de l’aigua, seran arrossegats amb l’ajuda de la força animal. L’acte amb el qual es rememora aquesta activitat mil•lenària s’iniciarà a les 7 del matí i s’espera que la fusta arribe al paratge de l’Assut d’Antella, on naix la Séquia Reial, al voltant de les 13.30 hores.

La International Timber Raftsmen Association –integrada per 42 associacions d’11 països diferents- està esperant reconeixement per part de la Unesco de l’activitat dels transport de fusta com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, la qual cosa repercutirà molt positivament en la potenciació i difusió d’aquesta ancestral tradició. La intenció de ganxers d’Antella és que també el govern del País Valencià se sume a aquesta iniciativa ja que, han indicat, “el País Valencià ha sigut un referent durant segles en aquest sentit, no sols pel volum de troncs transportat i per la seua àmplia i reconeguda experiència, sinó també per la creació del sistema internacional del marc valencià per mesurar el volum dels troncs”

Deixa el teu comentari