Arranquen les Jornades Culturals al voltant dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2018

Aquesta inauguració dona el tret d’eixida a la celebració del 30 aniversari dels PLCA

La XXIV edició de les Jornades Culturals al voltant dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira s’inaugura el pròxim dimarts 23 d’octubre amb les intervencions de la regidora de Carcaixent Desirée Palma; l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez; el regidor de Gandia José Manuel Prieto; i el regidor de Benicarló Josep Barberà, en una taula redona sobre el paper de les ciutats com a generadores de cultura en la nostra societat.

D’aquesta manera, s’iniciaran unes jornades que enguany commemoren el 30 aniversari dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. Amb el títol «Trenta anys de cultura per a canviar el món», les diferents sessions faran un repàs al panorama cultural valencià en les últimes dècades, tant des del punt de vista literari com musical i social.
En les jornades participaran veus destacades de la cultura valenciana, com els escriptors Ximo Cerdà, Vicent Borràs, Esperança Camps i Josep Palomero, el dramaturg Carles Alberola, el professor i investigador Xavier Duran, les periodistes Tere Rodríguez, Maria Josep Poquet, Reis Juan i Violeta Tena, les cantants Aitana Ferrer, Vera Carrisal, Mireia Vives i Flora Sempere, i la productora Carme Laguarda.

Enguany, en les jornades culturals també hi haurà un lloc destacat per a la divulgació de la ciència. Xavier Duran, guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General del 2017, exposarà el seu punt de vista sobre els riscos que presenta una societat hiperconnectada i també ens ensenyarà a protegir la nostra privacitat i a defensar els nostres drets com a usuaris de les xarxes socials.

A més a més, per a celebrar aquest 30 aniversari, enguany s’han programat una sèrie d’activitats especials per tal d’acostar la fita als alzirenys i alzirenyes. Així, el certamen aposta per obrir la celebració a públics molt diferents.
Entre les iniciatives per a celebrar els 30 anys de vida dels PLCA, cal destacar-ne dues que incorporen la participació dels hostalers i els comerços d’Alzira. D’una banda, la campanya «Aparadors literaris» ̶ integrada per més de quaranta establiments ̶ ens proposa una ruta literària d’aparadors que repassen les novel·les guanyadores del Ciutat d’Alzira. A més a més, aquests locals disposaran de bosses de tela amb un disseny especial lligat al foment dels llibres per a obsequiar els clients.

De l’altra, cinc restaurants alzirenys posaran a disposició dels comensals un menú literari amb plats que juguen amb els títols de les novel·les guardonades aquests anys. Els clients que tasten un d’aquests menús s’emportaran un llibre, obsequi de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

ACTIVITATS PER A AQUESTA SETMANA
Les jornades arranquen el dimarts 23 d’octubre a les 19 h amb la inauguració del programa d’activitats i amb la celebració de la taula redona «Les ciutats fan cultura», en la qual la regidora de Carcaixent Desirée Palma, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, el regidor de Gandia José Manuel Prieto i el regidor de Benicarló Josep Barberà reflexionen sobre el paper dels municipis com a motor de la cultura local i sobre els reptes de futur que han d’afrontar els consistoris per a seguir amb aquesta tasca.

El dimecres 24 d’octubre, a les 18 h, tindrà lloc un taller infantil sobre l’obra Un mocador de pirata, de Ximo Cerdà, Premi Vicent Silvestre 2017. En aquesta divertida activitat, els xiquets i xiquetes podran estampar el seu propi mocador de pirata i gaudir d’una sessió de contacontes sobre aquesta novel·la que aborda amb humor un tema tan delicat com el del càncer. L’acte, a més a més, compta amb la col·laboració d’ASPANION.

D’altra banda, el dijous 25 d’octubre, a les 19.30 h, s’inaugurarà l’exposició commemorativa de la 30a edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira: «30 anys de premis». Seguidament tindrà lloc un joc de Trivial sobre els últims 30 anys a càrrec de l’escriptor Joanjo Garcia.

Finalment, el divendres 26 d’octubre, a les 19 h, es projectarà l’adaptació cinematogràfica de M’esperaràs?, de Carles Alberola, text que va estar guardonat amb el Premi de Teatre Palanca i Roca 2013. L’acte, en el qual participaran tant l’autor com diversos membres de l’equip de producció de la pel·lícula, comptarà amb una segona sessió a les 22 h. Aquesta activitat ha estat organitzada amb la col·laboració d’Albena Teatre i del Club Cinema Alzira.

RÈCORD DE PARTICIPACIÓ
Pel que fa a la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2018, s’ha tancat amb la recepció de més de 240 originals, xifra que confirma l’expectació que desperta aquest certamen any rere any. Cal recordar que el rècord anterior de participació s’havia establert en 2012 amb 219 obres presentades. El Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira (dotat amb 16.000 €), juntament amb el Premi de Poesia Ibn Hafaja (dotat amb 5.000 €), han estat les categories amb major participació d’autors i autores, amb 74 i 51 obres presentades, respectivament.

En la resta de modalitats, la participació ha sigut de 32 obres en el XII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca (dotat amb 6.000 €), de 14 en el XX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta (patrocinat amb 8.000 €), de 22 en el XXIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil (dotat amb 16.000 €), de 21 en el XXIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre (3.000 €), de 24 en el III Premi Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna (dotat amb 12.000 euros) i de 27 en el XXIV Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General (dotat amb 12.000 €). Es tracta d’unes xifres que demostren el prestigi assolit pels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que promouen des de fa 30 anys la literatura en la nostra llengua.

El dia 9 de novembre es lliuraran els premis del 2018, durant el transcurs del tradicional sopar literari que tindrà lloc a la sala Rex Natura. No obstant això, el veredicte del premi de teatre es farà públic el 26 d’octubre, mentre que el 2 de novembre es donaran a conéixer els veredictes de les modalitats infantil, juvenil i d’àlbum il·lustrat.

Deixa el teu comentari