AVA-ASAJA adverteix que una parada en la recol·lecció en aquests moments de la campanya provocaria pèrdues als productors citrícoles

L’organització recorda que en el món globalitzat actual la gran distribució pot optar per comprar el producte fora si no existeix una flexibilitat en el servei

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) expressa la seua preocupació davant l’anunciada vaga de magatzems citrícoles del 14 al 20 de desembre, ja que aquesta parada es produeix en un moment crucial per a la campanya citrícola i podria tindre una repercussió directa sobre les cotitzacions que perceben els agricultors pel fet que es troben en la posició més feble de la cadena de valor i qualsevol increment dels costos acaba per incidir negativament en la cotització final que ells reben.

Per tal motiu, aquesta organització reclama contenció, mesura i responsabilitat a les parts implicades en aquestes negociacions: els sindicats, d’una banda, i el Comité de Gestió de Cítrics -entitat que agrupa el comerç privat- i la Federació de Cooperatives Agroalimentàries, per una altra. En aqueix sentit, l’associació també recorda que en el cas de la Comunitat Valenciana el conveni de “collidors”, compta amb unes condicions salarials que se situen entorn d’un 30% per damunt de les quals regeixen en la resta de comunitats citrícoles espanyoles: Andalusia, Múrcia i Catalunya. A més, des de l’organització assenyalen que en un món globalitzat com l’actual és necessari comptar amb una flexibilitat horària, sempre dins del límit de les 40 hores setmanals, ja que la gran distribució podria optar per adquirir el producte en altres zones citrícoles en les quals té major disponibilitat de mercaderia si des d’ací no som capaces de proporcionar el servei que se’ns exigeix.

AVA-ASAJA subratlla que les seues inquietuds referent a aquestes negociacions obeeixen al fet que el preu dels cítrics es fixa des de la cúspide de la cadena de valor, és a dir, des de la gran distribució, de tal manera que tots els augments dels costos que es registren al llarg d’un procés en el qual intervenen des d’operadors comercials, fins a transportistes i treballadors, es dedueixen del preu final que cobra l’agricultor, qui ja no pot repercutir aqueixes pujades sobre cap baula d’una cadena en la qual ocupa l’últim lloc.

“Aquesta circumstància constitueix un clar desavantatge competitiu per al sector citrícola valencià -apunta el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- i cada vegada són més els camps abandonats per la falta de rendibilitat. Per tant, no podem continuar aprofundint en aqueixes diferències perquè l’única cosa que aconseguirem és agreujar la dramàtica situació que viuen els productors citrícoles valencians. Cal recordar que el sector taronger alimenta a totes les peces de la cadena, però desgraciadament el productor experimenta serioses dificultats per a viure dignament de la seua collita. Des d’AVA-ASAJA també entenem els drets dels treballadors agraris, però perquè aquest sector funcione és necessari que el productor també reba una compensació justa pel treball i dedicació de tot un any”.

Mostra de les serioses dificultats econòmiques que pateixen els agricultors valencians dedicats al cultiu de cítrics són les cotitzacions que en aquests moments reben per les navelinas i clementines, ja que no cobreixen pràcticament els costos de producció.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.