AVA-ASAJA i Agriges presenten en L’Albufera un tractament nutricional ecològic per a l’arròs

València, 10 d’agost de 2018. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i l’empresa de fertilitzants ecològics, Agriges, han donat a conèixer als agricultors avui en el parc natural de l’Albufera un tractament nutricional de residu zero que pretén ser una alternativa enfront d’atacs de patògens com la pyricularia i busca aconseguir un augment de la productivitat i un reverdiment dels camps d’arròs.

L’assaig, realitzat de forma conjunta entre AVA-ASAJA i Agriges, està duent a terme diverses proves d’aplicació d’aquest abonament, conegut com “Tantra Arròs” a fi de potenciar la nutrició del cultiu. Fins avui ja ha sigut provat en més de 3.000 hectàrees entre la zona de València i el Delta de l’Ebre. “Hem aconseguit tenir a la planta en alerta de forma constant perquè davant qualsevol atac de pyricularia desenvolupe la seua defensa molt ràpidament”, afirma el responsable de vendes de Agriges, Sandro Pérez. “El que té d’especial el nostre producte és que és de residu zero i ecològic. No ataquem els fongs, ja que no treballem amb fitosanitaris, sinó que es tracta d’abonaments que per la seua composició preparen a la planta davant l’atac del fong. Per tant, és un producte beneficiós per a l’ecosostenibilidad i ens ofereix armes per a lluitar on el químic ja no arriba per terminis de seguretat o per no disposar de més matèries actives”, sosté Pérez.

El sector arrosser valencià es troba en una situació molt complicada a causa de l’escassetat de fitosanitaris que previnguen les malalties d’este cultiu i este producte es presenta els agricultors com una possible alternativa de cara al futur. Les dades extrets per la companyia Agriges després de la seua aplicació mostren que en la zona del Dinyar es van aconseguir l’any passat entre 600 i 700 kg més d’arròs per hectàrea en les varietats J. Sendra i Piñana, mentres que en la zona del Saler i Alfafar es va aconseguir una producció normal, a pesar de ser un any amb importants minves generalitzades de pyricularia en les varietats J. Sendra i arròs bomba.

El fong de la Pyricularia oryzae i d’helmintosporiosis són la principal malaltia de l’arròs i si no es combaten de manera efectiva poden provocar minves de la totalitat producció, ja que afecten de manera endèmica i catastròfica a este cultiu en la Comunitat Valenciana, sobretot quan l’afecció es produïx en les últimes fases del cultiu, moment en què s’ha desenrotllat l’espigal. Per això, el responsable de la sectorial de l’arròs d’AVA-ASAJA, Miguel Minguet, sosté que aquest producte podria suposar una “alternativa interessant davant l’escassetat de matèries actives per a combatre aquesta malaltia, ja que aquestes s’han reduït a la meitat en els últims anys, la qual cosa crea problemes de resistències i majors costos per als agricultors”.

Per la seua banda, el Director de mercat exterior d’Agriges, Pio Guarino, afirma que “aquesta entitat va ser fundada amb la intenció de cercar productes innovadors amb alt contingut tecnològic per a garantir el benestar general de la planta i, al mateix temps, no deixar residus en el cultiu per a així beneficiar al consumidor. En aquest cas ens hem centrat en l’arròs, que constitueix un dels aliments més importants a nivell internacional”.

Deixa el teu comentari