AVA-ASAJA demana a la conselleria que subvencione els paranys per a combatre l’arna del ram

L’organització mostra hui a Agroseguro vinyes d’Utiel-Requena amb el 100% de danys per míldiu que es tradueixen en pèrdues de 2.000 euros per hectàrea

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) sol·licita a la conselleria d’Agricultura que establisca una línia específica de subvencions dirigida als viticultors per al repartiment de paranys de feromones amb les quals combatre l’arna del ram (Lobesia botrana) a través del mètode sostenible conegut com a confusió sexual. Aquesta reivindicació persegueix un doble objectiu: d’una banda, facilitar l’accés al sector vitivinícola –que es troba descapitalitzat a causa de la crisi derivada del Covid-19– d’uns tractaments costosos contra una plaga endèmica que afecta la qualitat del raïm i, d’altra banda, incentivar un mètode de lluita respectuós amb el medi ambient.

Les abundants precipitacions acumulades durant els mesos de primavera i la incapacitat econòmica per a escometre l’elevat nombre d’aplicacions necessàries han afavorit l’aparició de plagues i malalties en totes les zones vitícoles de la Comunitat Valenciana. Actualment els agricultors han d’afrontar les aplicacions contra l’arna del ram. No obstant això, durant les últimes setmanes malalties com el míldiu i, en menor mesura, l’oïdi ja han començat a causar estralls en les vinyes.

Tant és així que representants i tècnics de AVA-ASAJA han mostrat hui a una delegació de Agroseguro vinyes d’Utiel-Requena que presenten danys per míldiu des del 70% fins al 100% de la collita, que es traduiran en unes pèrdues de fins a 2.000 euros per hectàrea. Els virulents atacs de míldiu són generalitzats, si bé resulten especialment intensos en aquelles partides de Requena que han patit forts temporals de pedra que van afeblir les plantes. Precisament molts dels afectats per la calamarsa de l’any passat no preveuen recol·lectar a penes raïm en dues campanyes consecutives, per la qual cosa manquen de múscul financer per a afrontar la pròxima verema.

Per això, AVA-ASAJA sol·licita a més a la conselleria d’Agricultura, amb caràcter d’urgència i en línies generals, la posada en marxa d’ajudes directes, crèdits bonificats i mesures fiscals que garantisquen la supervivència de les explotacions vitivinícoles. Aquestes demandes se sumen a les traslladades durant els últims mesos per AVA-ASAJA al Govern central i a la Unió Europea, entre les quals destaquen la verema en verd, la destil·lació de crisi, el retard del pagament de les quotes dels crèdits de 2017 avalats per SAECA a causa de la sequera i campanyes de promoció.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.