AVA-ASAJA demana a Agroseguro que agilite els peritatges i avance la indemnització als agricultors més afectats per la pedra

L’organització agrària destaca l’excel·lent predisposició mostrada per l’entitat a l’hora d’atendre com més prompte millor les parcel·les que s’han portat la pitjor part

València, 6 de juliol de 2018. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) s’ha posat en contacte amb Agroseguro -l’agrupació de companyies asseguradores que treballen en l’àmbit del segur agrari- per a sol·licitar-li que agilite al màxim els peritatges en les més d’11.000 hectàrees de la comarca de la Ribera que van patir els efectes de la tempesta de pedra i vent que va descarregar amb extraordinària violència diumenge passat i que ha causat pèrdues milionàries que superaran els 50 milions d’euros en l’agricultura de la zona.

El nivell de devastació és tal que un nombre significatiu de parcel·les, sobretot de caqui i en menor mesura de cítrics, han perdut la totalitat de la collita com a conseqüència de la pedra. Precisament per açò, AVA-ASAJA ha demanat a Agroseguro que en els casos més extrems, és a dir, en aquelles explotacions on les danys aconseguisquen el cent per cent de la producció o s’aproximen a aqueix percentatge, la referida entitat avance el pagament de les indemnitzacions establides.

“La veritat -explica el president d’aquesta organització agrària, Cristóbal Aguado- és que des del primer moment que va ocórrer el desastre Agroseguro ha mantingut un canal obert per a abordar la situació de la millor manera possible i s’ha mostrat molt receptiva a les propostes que li hem fet arribar, entre elles l’avançament de les indemnitzacions als agricultors que s’han portat la pitjor part”. Si finalment prospera la petició de AVA-ASAJA, el fet que aqueixos productors puguen disposar dels fons del segur amb uns mesos d’antelació respecte a les dates habituals de cobrament, suposaria tot un alleujament per a les seues rendes, máxime si es té en compte que la pedra ha destruït per complet la seua collita i que fins i tot la fusta dels arbres ha patit danys, per la qual cosa precisen liquiditat per a poder efectuar els tractaments cicatrizantes. En el cultiu del caqui no es té constància que mai abans una tempesta de pedra haguera tingut efectes tan letals en una superfície tan extensa que, de ben segur, superaran les 4.000 hectàrees. Els responsables de Agroseguro ja han realitzat les primeres visites a les zones afectades i a partir de la setmana vinent un ampli dispositiu de tècnics durà a terme els peritatges.

La tempesta es va concentrar en una àmplia franja que va abastar, d’est a oest, els termes municipals de Tous, Massalavés, Alberic, Benimuslem, L’Alcúdia, Carlet, Benimodo, Guadassuar, Alzira, Algemesí, Benicull, Albalat de la Ribera, Polinyà del Xúquer, Riola i Sueca fins a arribar al mar.

“Ha sigut un colp molt dur -assenyala Cristóbal Aguado- i a més d’agilitar peritatges i pagaments el segur, les administracions també tenen molt a dir i per açò els reclamem que es posen a la feina i aproven mesurades tan necessàries com a rebaixes de mòduls fiscals, exempció de l’IBI rústic, préstecs bonificats i condonació de quotes a la Seguretat Social”.

Deixa el teu comentari