AVA-ASAJA dóna prioritat a la retirada de la palla però demana, per a la qual no es puga, una crema controlada perquè és la millor solució agrícola i mediambiental

Les restriccions a la crema de la palla de l’arròs i la gota freda causen un greu mal ecològic en L’Albufera que amenaça amb una mortaldat de peixos

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) alerta que les restriccions imposades per les Administracions a la crema de la palla de l’arròs i els efectes de la recent gota freda han ocasionat un greu mal ecològic en la meitat nord del parc natural de l’Albufera, des de Sollana fins a València, en generar aigües negres sense oxigen que amenacen amb provocar una elevada mortaldat de peixos.

Les últimes pluges torrencials han arrossegat a centenars d’arrossars i séquies del paratge protegit munts de palla que encara no s’havien pogut retirar o ‘fanguear’, és a dir, mesclar en la terra per a convertir-la en matèria orgànica. La Conselleria d’Agricultura no permetia enguany cremar aquest residu en la zona nord del parc, ja que l’autorització s’alterna anualment i en 2020 era el torn de la meitat sud, que comprén fonamentalment els termes de Sueca i Cullera. Des de llavors, la palla arrossegada s’està podrint i això desencadena el fenomen de l’anòxia, que ennegreix les aigües i les deixa sense tot just oxigen.

AVA-ASAJA adverteix de les nefastes conseqüències que poden haver-hi tant des del punt de vista ambiental, en forma de mortaldat de fauna i flora en un espai d’alt valor ecològic, com des del punt de vista agronòmic, ja que si la palla no es retirara en unes setmanes els agricultors tindrien seriosos problemes per a sembrar la pròxima temporada i per a previndre la incidència de plagues i malalties que afecten el cultiu de l’arròs.

El responsable de la sectorial de l’arròs de AVA-ASAJA, Miguel Minguet, explica que “no és la primera vegada que les limitacions a la crema de la palla causen aquest desastre mediambiental, però volem que siga l’última, i per a això cal aprendre dels errors. Estem d’acord que la retirada i la revaloració ha de ser la prioritat a l’hora de gestionar aquest residu, però tot aquell que no puga ser retirat per falta de tecnologia hauria de ser incinerat, sempre d’una manera ordenada i controlada per a evitar molèsties a la societat, perquè hui dia és la millor solució agrícola i mediambiental”.

AVA-ASAJA valora el treball que està escometent l’ajuntament de València mitjançant la posada en marxa de brigades de maquinària per a netejar de canyes i palla les séquies. No obstant això, l’organització agrària lamenta, una vegada més, que la Generalitat Valenciana no està a l’altura de les circumstàncies malgrat ser l’administració que ostenta les competències de tot el parc natural de l’Albufera.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.