AVA-ASAJA enlletgeix a la Comissió Europea que no incloga l’ametla en els aranzels als EUA

Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) retrau a la Comissió Europea que no incloga l’ametla en la llista de productes agrícoles dels Estats Units als quals ha decidit establir aranzels, per valor de 3.360 milions d’euros, arran de la nova resolució de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) relacionada amb les ajudes concedides per les dues potències a les seues respectives indústries aeronàutiques.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, lamenta que “mentre l’Administració Trump va imposar en 2019 taxes als nostres productes de major impacte –com a cítrics, vins, olives o formatges– ara Brussel·les obvie l’ametla en les contramesures aranzelàries, quan les exportacions d’ametles californianes estan tenint un impacte demolidor, fins al punt d’afonar els preus per davall del llindar de rendibilitat i amenaçar la viabilitat d’un cultiu en el qual els agricultors valencians i espanyols havíem posat moltes expectatives”.

No en va, segons el Ministeri de Comerç, les exportacions d’ametles estatunidenques amb destinació a Espanya van aconseguir en 2019 les 86.000 tones, enfront de les 7.800 tones nacionals enviades als EUA. En el que portem de 2020, les estadístiques oficials ja reflecteixen més de 62.000 tones d’ametles estatunidenques, per només 1.946 tones espanyoles. Les conseqüències d’aquest desequilibrat flux comercial es tradueixen, sol en l’últim any, en un enfonsament de les cotitzacions en origen del 40% en la majoria de les varietats, arribant al 50% en el cas de l’ametla Comuna, en passar dels 5,9 euros per quilo (€/kg) en 2019 als 2,9 €/kg el passat estiu i els 3,1 €/kg actuals.

Aigualit defensa que “el govern espanyol i la Comissió Europea han de buscar en última instància una solució diplomàtica per a acabar amb aquesta guerra aranzelària els plats trencats de la qual els està pagant el sector agrari de manera totalment injusta. Les contramesures europees responen a la voluntat que Washington anul·le els seus aranzels i això ens sembla bé. Però si no hi haguera finalment consens ni amb el president sortint Donald Trump, ni amb l’electe Joe Biden, Brussel·les ha d’incidir sobre les produccions agràries més importants i entre elles no pot faltar l’ametla. El contrari significaria una nova discriminació a l’agricultura mediterrània en favor d’altres interessos”.

Els productes agraris dels EUA que figuren en la llista d’aranzels són: tabac, cacauets, anous, llavors, tomaques dolces, saba i extractes vegetals, blat, olis vegetals, fruita, melassa de canya de sucre, vainilla, sucs i formatges, espirituosos, salses, sopes i xarops, xocolate i cacau, extracte de café i polpa de remolatxa. Altres articles inclosos són: pales carregadores autopropulsades, peptonas i proteïnes, tractors, equips de gimnàs, equips de casino, vídeo-jocs, billars, bosses, maletes i carteres, plàstics, petxines de pelegrí, vehicles de motor per a fins especials, salmó, olis essencials, cotó, peces de bicicleta i peixos ornamentals.

Deixa el teu comentari