AVA-ASAJA demana l’elaboració urgent d’un pla de reestructuració per a la zona afectada després de detectar-se un vuitè brot de Xyella fastidiosa

El devastador bacteri de la Xylella fastidiosa prossegueix el seu implacable avanç pel territori valencià davant la preocupació creixent dels agricultors. La conselleria d’Agricultura va confirmar avui que ha detectat un vuitè brot de la malaltia en la mateixa zona demarcada de les comarca de la Marina i del Comptat on se situa l’epicentre d’aquest greu problema que va esclatar el mes de juny de l’any passat.

En aquest nou brot, la novetat que està incrementant la inquietud del sector agrari, radica en el fet que el bacteri s’ha manifestat per primera vegada en plantes arbustivas, quan fins avui només havia atacat als ametlers. La relació de casos positius localitzats en aquesta ocasió ascendeix a un total de 30, alguns d’ells en plantes com la aliaga, la siempreviva, la camamilla, el romaní o el aladierno, i la majoria dels mateixos en l’ametler. De les 6.008 mostres preses al llarg d’enguany, encara queden pendents d’anàlisis més de 2.000, per la qual cosa no seria improbable que aparegueren nous casos.

“La Xylella s’està convertint en una vertadera epidèmia per a tota l’àrea afectada -lamenta el president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado- i en una amenaça potencial per al conjunt de l’agricultura valenciana davant la qual l’Administració en general, i més concretament la conselleria d’Agricultura en l’exercici de les seues competències, ha d’actuar amb fermesa i contundència”. L’organització agrària reclama l’establiment d’una ajuda a la superfície per a laboreo de conservació en aquelles parcel·les els ametlers de les quals hagen sigut arrancats, així com que s’elabore un pla de reestructuració per a la zona on la Xylella està causant estralls a fi de poder oferir alternatives de futur als agricultors obligats a arrancar els seus ametlers en compliment del pla d’eradicació elaborat per Brussel·les.

Així mateix, el pagament de les indemnitzacions contemplades per l’arrencada de l’arbrat ha de realitzar-se amb la màxima celeritat, ja que es tracta d’una mesura extrema i traumàtica. “Estem davant una situació cada vegada més greu -afirma Cristóbal Aguado- i la conselleria ha de fer un pas al capdavant i prendre la iniciativa en la cerca d’opcions viables, no pot limitar-se a aplicar els protocols. Fa mancada imaginació i compromís”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.