AVA-ASAJA tatxa de “despropòsit” la pretensió del Govern de pujar l’IVA al suc de taronja

L’organització agrària destaca la incoherència de gravar un producte recomanat per les seues qualitats saludables i el greu impacte econòmic sobre el sector citrícola

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) mostra el seu “absolut desacord” amb la pretensió del Govern central de pujar l’IVA del 10 al 21% a les begudes ensucrades i a més considera un “autèntic despropòsit” fer extensiu en aqueixa llista de productes gravats al suc de taronja.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, destaca que “l’afany recaptatori d’un Govern que malbarata els diners posa ara el punt de mira en un producte com el suc de taronja el consum de la qual està molt recomanat pels experts en nutrició a causa de les seues excepcionals qualitats. Resulta incoherent que les mateixes administracions que fomenten la dieta mediterrània, al mateix temps aspiren a castigar un dels seus productes més emblemàtics amb el màxim impost. En cas que es dugui a terme aquesta pujada fiscal, seria un colp tan demolidor com injust sobre la imatge del suc de taronja com un aliment saludable”.

Així mateix, Aigualit adverteix de “les nefastes conseqüències que hi hauria per al sector citrícola en el seu conjunt, ja que l’encariment del preu del suc de taronja en el punt de venda desincentivaria el consum i els volums de fruita que deixarien d’anar a la indústria de transformació acabarien tensionando els canals de comercialització del mercat en fresc, la qual cosa podria contribuir a pressionar els preus en origen a la baixa”. El dirigent agrari afig que “el sector citrícola europeu perdria encara més capacitat competitiva enfront de la indústria de sucs de països tercers com el Brasil que gaudeixen d’un tractament avantatjós”.

Un estudi de PwC elaborat a petició de ASAJA i altres entitats del sector agroalimentari espanyol conclou que el nou impost a les begudes ensucrades i edulcorades generarà unes pèrdues del valor afegit brut (VAH) al sector agrari d’entre 14 i 43 milions d’euros i al sector industrial d’entre 26 i 82 milions, així com una caiguda de la facturació d’entre 119 i 370 milions.

Deixa el teu comentari