AVA-ASAJA xifra en 180 milions les pèrdues dels agricultors valencians pel primer any del Covid

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) xifra en més de 180 milions d’euros les pèrdues que han acumulat els agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana durant aquest primer any de la pandèmia. El tancament o les restriccions reincidents del canal Horeca –principalment establiments de la restauració i el turisme–, la cancel·lació dels mercats ambulants de proximitat, l’alentiment de les exportacions i els sobrecostos en prevenció o càrrega burocràtica han suposat una maçada per a la majoria dels cultius i ramaderies valencianes.

Quant a la ramaderia, els tancaments continuats de la restauració han disminuït de manera dràstica la demanda de carn i llet dels sectors oví, caprí i boví, la qual cosa ha pressionat els preus a la baixa. La supressió dels festejos de ‘bous al carrer’ i la negativa del Consell a destinar ajudes a aquests ramaders ha forçat al sacrifici de més de 3.000 caps de bestiar braus. Els apicultors també han patit una rendibilitat ruïnosa a causa dels baixos preus en el mercat internacional i de la mortaldat d’abelles.

L’agricultura valenciana ha mantingut un comportament exemplar per a evitar contagis, ha col·laborat de manera voluntària amb les labors de desinfecció dels carrers, ha dut a terme iniciatives solidàries amb els més necessitats i, sobretot, ha aconseguit que malgrat tot no faltaren aliments en el rebost dels ciutadans.

Deixa el teu comentari