Bernat Montagud s’endinsa en els secrets papals amb la seua nova novel·la històrica

Torna Bernat Montagud Piera i ho fa amb ‘Ossa Arida’, una obra històrica publicada pel segell Reclam Editorial que desentranya alguns dels secrets millor guardats d’un moment clau de la història valenciana i mundial, amb personatges situats en les més altes cotes de poder. L’estudi s’inicia amb l’etapa final del papa Benet XIII. La caracteritzada per la resistència i l’abandó. Acusat de perjuri, contumaç i carismàtic, es refugia a Peníscola, seu papal on acudiran, presencialment o en forma de records, els personatges de l’època.

Reals i ficticis. Anys després, Calixt III, el primer papa Borgia, assumirà l’obstinació de reintegrar en el si de l’Església al qui antany va ser condemnat als inferns i conegut com l’antipapa: el Papa Lluna. Ho farà mitjançant el futur Alexandre VI, cardenal Roderic de Borja. Aquesta novel·la, la sisena publicada pel seu autor, recupera noms i dades històriques, encadenant un relat la lectura del qual permet, a través d’una preciosa prosa, penetrar en la textura del passat. Segons expressa l’autor, Bernat Montagud: “Endinsar-nos en la biografia de Benet XIII, un Papa legítim a qui van trair Fernando d’Antequera i fra Vicente Ferrer, m’ha permés, en la novel·la, vincular-lo a Alfonso de Borja, el Papa Calixt III i al seu nebot Rodrigo de Borja, viatjar a la cort napolitana d’Alfons el Magnànim i trobar-los a València amb la Reina María de Castella, Jaume Roig o sor Isabel de Villena.

Peníscola constitueix el referent dels últims anys del Papa Lluna, figura universalitzada per Blasco Ibáñez”. Bernat Montagud Piera compta amb una dilatada trajectòria en el món de les lletres. Nascut a Alzira en 1947, va cursar estudis de Filosofia i Lletres a la Universitat de València. És doctor en Art gràcies a una tesi sobre el pintor i il·lustrador d’Albaida José Segrelles Albert. Va ser professor de la UNED, acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, membre de les associacions valenciana i espanyola de Crítics d’Art i de l’Associació Valenciana d’Escriptors i Crítics Literaris. Va ser catedràtic de Geografia i Història d’ensenyament secundari i director del Centre de Professors de la Ribera. Com a novel·lista és autor, entre altres, d’Al-yazirat (1994), El Alcázar de las sombras (1999), Don Carlos, príncipe de tinieblas (2002), El banquero de Dios (2006), Cuervos (2015) i Ossa Arida (2020). Compta amb nombrosos treballs de recerca local i ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació. Va ser guardonat amb la Insígnia d’Or de la Ciutat d’Alzira.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.