Carmen Amoraga pronuncia a l’Havana la conferència ’50 años de moda y libertad en España


-La conferència s’ha centrat en el creador valencià Francis Montesinos, representant de l’eclosió cultural en la segona mitat el segle XX


– La Generalitat participa en els actes commemoratius dels 500 anys de la fundació de l’Havana

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha pronunciat una conferència al Museu Nacional de Belles Arts de Cuba que porta el títol ’50 años de moda y libertad en España’, dins dels actes commemoratius que s’estan celebrant aquesta setmana per a celebrar els 500 anys de la fundació de l’Havana.

Carmen Amoraga ha centrat la seua ponència en el creador valencià Francis Montesinos, que va ser una persona clau en l’eclosió artística i cultural que va viure Espanya amb l’inici de la democràcia a partir dels anys setanta.

Precisament, Francis Montesinos, que enguany compleix 50 anys en la professió, és el dissenyador de moda que desfilarà a l’Havana amb la seua col·lecció ‘València, Seda y Fuego. 50 años de Francis Montesinos’.

La directora general de Cultura i Patrimoni ha destacat que “Francis Montesinos va crear una marca de moda associada a Espanya que va difondre pel món i que va contribuir a projectar una imatge de país lliure que valorava la creativitat i el talent, després d’anys d’obscurantisme cultural”.

També ha mencionat que les seues creacions són perfectament recognoscibles perquè “estan impregnades de l’esperit i els colors mediterranis, que només ell sap plasmar en els seus teixits i dissenys”.

Carmen Amoraga i Francis Montesinos han mantingut una conversació, davant del públic congregat al Teatre de l’Edifici de l’Art Cubà del Museu Nacional de Belles Arts, en la qual han repassat la vida i trajectòria del dissenyador, centrant-se en la participació del creador en espectacles teatrals i cinematogràfics.

Des dels seus inicis ha col·laborat en el vestuari d’espectacles que li han servit com a mitjà de comunicació de les seues idees i propostes creatives. Així doncs, va fer el vestuari per al grup de nova cançó Els Pavesos (1978), el grup teatral La Tarumba (1988), per a diverses coreografies de la companyia de dansa contemporània Ananda Dansa i per a la versió del ‘Llac dels cignes’ que va fer el Ballet Nacional de Cuba (2000), pel qual va rebre el Premi de les Arts Escèniques al millor vestuari.

També va dissenyar el vestuari de la Companyia Nacional de Dansa per a l’espectacle ‘Castrati’ i el del Centre Coreogràfic de la Comunitat Valenciana per a ‘Tres de tres’, els dos en 2002. Un any més tard, va fer treballs per a la funció ‘Las comedias bárbaras’ que va dirigir Bigas Luna dins de la II Biennal de les Arts a València.

En el cinema, s’han pogut veure els seus models en diverses pel·lícules de Pedro Almodóvar: ‘Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón’ (1980), ‘Entre Tinieblas’ (1983) i ‘Matador’ (1986).

Visita a l’Havana

La directora general de Cultura i Patrimoni està participant en altres activitats organitzades per a celebrar el 500 aniversari de l’Havana com la gala artística en honor a ses majestats els reis d’Espanya al Gran Teatre de l’Havana que es va celebrar ahir dimarts. També participarà en la inauguració de l’exposició de l’obra ‘Autoretrat’ de Goya al Museu Nacional de Belles Arts de Cuba.




Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.