A la Casa de l’Ensenyança de Cullera tindrà lloc l’exposició ‘Ponts de Ferro de la Ribera del Xúquer,100 anys unint pobles’ del 2 al 29 d’octubre.

A la Casa de l’Ensenyança de Cullera tindrà lloc l’Exposició ‘Ponts de Ferro de la Ribera del Xúquer. 100 anys unint pobles del 2 al 29 d’octubre. Serà este dijous 4 a les 7 i mitja de la vesprada quan tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Ponts de Ferro de la Ribera del Xúquer, 100 anys unint pobles a càrrec de Silvia Roca, Tinent d’Alcalde de Cullera en la Sala d’exposicions de la casa de l’Ensenyança.

En esta exposició ens trobem mostra integrada per panells, maquetes i audiovisuals.
Des de la Diputació, a través de l’àrea de Carreteres, tenen molt clara la seua responsabilitat de mantenir aquests ponts en el millor estat possible i garantir la seua conservació i manteniment.

Trobem el pont de Fortaleny que no és l’únic pont de ferro de la Ribera de titularitat provincial; també ho són els ponts de Gavarda, Albalat i Riola, que al costat dels d’Alzira i Cullera completen la nòmina de protagonistes d’acer de l’exposició.

Els ponts que s’inclouen en l’exposició són considerats joies del patrimoni valencià. El més antic és el de Sueca-Riola, inaugurat el 17 d’abril de 1900. Va ser també el primer a reconstruir-se, ja que la rehabilitació duta a terme en 1988 va substituir tota la seua estructura original, de la qual, en l’actualitat, només queden les pilastres de suport.

Cinc anys més tard, el 15 d’agost de 1905, s’obria a la circulació el pont de ferro de Cullera, que passava d’aquesta manera a substituir a l’antic pont de barques. A Fortaleny es troba el Puente Alfonso XIII, un dels ponts més singulars de tot el territori valencià a causa de la seua disposició asimètrica, la qual cosa li confereix una particular silueta. Va ser inaugurat el 7 de maig de 1916.

El pont de Gavarda, el primer dels tres inaugurats en 1917, va servir per a substituir a la Barca del Rei, que era l’única alternativa amb la qual durant més d’un segle explicaven els viatgers del Camí ral de Madrid per a creuar el *Xúquer. Es tracta d’un pont de 70 metres de llum que el passat mes d’octubre va complir els seus 100 anys.

A Albalat de la Ribera està el pont més singular a simple vista, ja que va ser construït amb una estructura de dos arcs atirantades en lloc d’un, a causa de l’alta distància a salvar i que va portar a generar dos trams de 40 metres i mitjà cadascun. Finalment, el pont de ferro d’Alzira, va ser inaugurat el 16 de desembre de 1917 per a substituir al medieval de Sant Gregori.

Deixa el teu comentari