El Centre de Salut d’Almussafes serà un dels primers a millorar l’atenció amb l’increment del nombre de professionals

El municipi supera la mitjana del sistema públic valencià en quantitat de pacients per doctor, tant en medicina general com en pediatria

La imminent reversió de la gestió sanitària en el Departament de la Ribera, prevista per a l’1 d’abril, arribarà acompanyada de nombroses millores

El Centre Cultural de la localitat va celebrar ahir dijous 22 de febrer una xarrada informativa sobre el futur de l’hospital a la qual van assistir 107 persones

Almussafes, a 23 de febrer de 2018. A partir del pròxim 1 d’abril la gestió del Departament de Salut de la Ribera serà pública després de vint anys en mans d’una empresa privada. Per a explicar els nombrosos canvis que implicarà aquesta reversió, els responsables de la Generalitat Valenciana van participar ahir dijous 22 de febrer en la xarrada titulada ‘Què passarà amb l’Hospital de la Ribera?’, que es va celebrar en el Centre Cultural d’Almussafes a les 19 hores. Un total de 107 persones van assistir a aquesta trobada, en el qual van intervenir diverses autoritats de l’administració autonòmica i l’alcalde d’Almussafes, Toni González. Els ponents van anunciar que el centre de salut d’Almussafes serà un dels primers que incorporaran personal per a tractar de situar la ràtio de pacients per metge en la mitjana de tot el sistema sanitari valencià.

El Departament de Salut de la Ribera estarà gestionat a partir del pròxim 1 d’abril directament pel sistema públic de la Generalitat Valenciana, una situació que ha generat una incertesa en la ciutadania que l’administració autonòmica, en col·laboració amb els diferents ajuntaments implicats, ha volgut dissipar a través d’una sèrie de xarrades informatives en les quals els responsables de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública expliquen de manera senzilla els canvis que es produiran com a conseqüència d’aquesta decisió.

Almussafes es va convertir ahir dijous 22 de febrer en el quart municipi de la Ribera Baixa a oferir aquesta trobada, en el qual els ponents van resoldre els dubtes plantejats pels assistents, 107 en total, amb l’objectiu de generar confiança i traslladar-los que no solament no es van a veure perjudicats pel procés, sinó que tenen previst aplicar canvis per a millorar l’atenció als usuaris i la gestió dels serveis relacionats amb aquest àmbit en el Departament de Salut de la Ribera.

El principal anunci que van realitzar els ponents durant la conferència és que Almussafes serà un dels primers municipis d’aquest departament a incorporar personal sanitari per a millorar l’atenció primària que es realitza en el centre de salut de la localitat. En l’actualitat, la Zona Bàsica 7, formada per Almussafes, Benifaió i Sollana, compta amb una mitjana de 1.700 pacients de medicina general per cada doctor i amb més 1.000 xiquets i xiquetes per cada pediatre. La mitjana en el Departament de la Ribera és de 1.600 i més de 900, respectivament, i en el conjunt del sistema sanitari públic valencià de 1.450 i 850. Per aquest motiu, Salvador Llopis, comissionat del Departament de Salut de la Ribera, va assegurar durant la seua intervenció que “Almussafes serà un dels primers municipis que en els quals intervindrem per tal de millorar en aquest sentit”.

Conseqüències de la reversió
L’alcalde d’Almussafes, Toni González, va qualificar el procés de reversió de “llarg, però amb seguretat jurídica”. “L’empresa concessionària volia paralitzar el procés, però les diferents sentències sobre aquest tema han confirmat que açò no és possible. Hi haurà una transició tranquil·la, tots els serveis es van a mantenir i no hi haurà canvi de personal”, va afirmar. El primer edil va destacar que els beneficis empresarials que es generaven fins ara es reinvertiran en millores i en augment de personal. Entre altres iniciatives, va destacar “la gratuïtat de l’aparcament de l’hospital, que sumarà 1.000 noves places, i els canvis en centres ambulatoris”. “En definitiva, “a mitjà termini veurem millores importants”, va resumir.

Per a dur a terme els projectes plantejats per l’administració autonòmica en aquest primer any de reversió, la directora general de l’Alta Inspecció Sanitària de la Generalitat Valenciana, Isabel González, va recordar que aquest 2018 s’ha augmentat un 5% el pressupost dedicat a sanitat, “per la qual cosa en l’actualitat de cada tres euros un es destina als assumptes relacionats amb aquest àmbit”. Tal com la consellera Carmen Montón va informar a l’alcalde i al regidor de Sanitat la setmana passada en la trobada mantinguda en les dependències de la Conselleria, en el període 2018-2019 la Generalitat Valenciana invertirà 7.800.000 en infraestructures en l’Hospital de la Ribera.

Isabel González va explicar als assistents que està prevista la reposició d’un equip per al tractament del càncer, l’adaptació dels banys de l’hospital i millores en àrees com les d’hemodiàlisis, atenció primària o els diferents consultoris i centres de salut. Així mateix, es va comprometre a millorar l’atenció al ciutadà amb un augment de personal. “Hi ha un dèficit important en les plantilles de l’hospital i en els centres de salut”, va reconèixer. Per a pal·liar aquest problema, el passat dilluns es va obrir una borsa de treball amb 14.000 persones per a disposar de personal quan siga necessari. Els empleats ja incorporats seran subrogats per llei i es convertiran en indefinits a extingir.

Procés
Altre dels punts que van destacar els ponents és el de les traves de l’empresa concessionària. “Ens hem trobat amb moltes dificultats en tot aquest procés, com el plantejament de mesures cautelars per a paralitzar-ho tot”, va explicar Salvador Llopis. Per la seua banda, la directora de Serveis Territorials de Sanitat, Maite Cardona, va reivindicar que “la salut és un dret fonamental i la sanitat no ha d’estar en mans privades, perquè ha de ser pública, universal i gratuïta”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.