Cinema Jove es converteix en mostrari dels millors curtmetratges internacionals de l’any

La secció oficial consta de 34 projectes procedents de 21 països

Els curts seleccionats estan avalats per la seua presència en festivals de prestigi com la Berlinale, Canes, Sant Sebastià, Venècia i Clermont-Ferrand

Una edició més (i en són ja 35), Cinema Jove torna a convertir-se en l’aparador de la millor producció internacional de curtmetratges de l’any. El festival internacional de cinema de València ha programat del 5 al 9 de desembre una selecció de 34 projectes procedents de 21 països. Hi ha pel·lícules d’Espanya, l’Iran, la Xina, Lituània, França, Àustria, Alemanya, l’Argentina, Suïssa, el Regne Unit, Xile, Bèlgica, Portugal, Bòsnia, Estònia, els Països Baixos, Mèxic, Grècia, Txèquia, Sèrbia i Eslovàquia.

“En aquest context de pandèmia, ens trobem amb una edició més reduïda, dels 10 programes habituals hem passat a 6, però la suma total de curts no s’allunya de l’habitual. La selecció de 2020 manté el mateix esperit de varietat en els gèneres, inconformisme en el llenguatge, internacionalitat i joventut en la direcció, ja que continua la premissa que els autors no superen els 40 anys. La diferència enguany és que tenim una major presència del panorama internacional”, detalla el director de programació de Cinema Jove, Carlos Madrid.

Cada sessió constarà de sis curts en què conviuran una heterogeneïtat de llenguatges, nacionalitats i idiomes per a oferir una oferta eclèctica que sorprenga l’audiència.

Molts dels treballs en concurs estan avalats per la seua presència en festivals de prestigi com Canes, Sant Sebastià, la Berlinale, la Mostra de Venècia i Clermont-Ferrand. Canes 2019 va programar la franco-grega ‘The Distance Between Us and the Sky’, de Vasilis Kekatos, guanyadora de la Palma d’Or, i l’argentina ‘Monstruo Dios’, en què la directora argentina Agustina San Martín recrea una nit de boira en què conflueixen una secta evangèlica, una central nuclear i unes vaques en desbandada. Va obtindre una menció especial del jurat.

La Setmana de la Crítica va acollir l’estrena de ‘She Runs’, de Qiu Yang. El director xinés ja és conegut dels espectadors de Cinema Jove, perquè l’any anterior es va projectar el seu anterior curt, ‘A Gentle Night’, guanyador del Festival de Canes 2018.

En la Berlinale 2019 es va projectar l’alemanya ‘Blue Boy’, de Manuel Abramovich, ambientada en un mític bar de Berlín on des de fa 40 anys es reuneixen els homes de negocis, els turistes i els cors solitaris de la ciutat, i ‘Leyenda dorada’, del director il·licità Chema García Ibarra i el donostiarra Ion de Sosa, en què entre el costumisme i el grotesc es recrea un dia en una piscina municipal d’un poble de Càceres. La pel·lícula també va estar programada en la secció Zabaltegi del Festival de Sant Sebastià.

La Berlinale 2020, per la seua banda, va exhibir dues propostes de gènere: ‘Panteres’, una exploració de la pubertat femenina a càrrec de la catalana Èrika Sánchez, i ‘Dummy’, del lituà Laurynas Bareisa, una docu-ficció en la qual un assassí recrea un crim comés en el bosc servint-se d’una nina sense rostre.

També destaquen en el gènere documental la hispano-xilena ‘Correspondencia’, en què s’alternen les cartes fílmiques que van mantindre la directora espanyola Carla Simón i la xilena Dominga Sotomayor; la serbo-bosniana ‘Then Comes the Evening’, en què Maja Novakovic filma l’agredolça rutina diària de dos ancians que viuen aïllats en les muntanyes de l’est de Bòsnia, i la britànica ‘City of Children’, d’Arantxa Hernández, que va participar en el festival suís Visions du Réel. La seua proposta és un retrat d’un grup de joves anglesos en els marges de la societat, l’educació dels quals es basa més en el que aprenen en el carrer que en l’escola.

“Pertanyen a una classe social habitualment tractada amb cruesa en el cinema, però la directora espanyola ha abordat la seua situació amb una consideració, un tractament i un muntatge que difereixen de les obres referides a aquest tipus d’ecosistemes”, destaca Madrid.

Cinema Jove també ha seleccionat el curt que es va alçar amb el Grand Prix de Clermont-Ferrand, ‘Olla’, de la directora grega Ariane Labed, actriu habitual en les pel·lícules del seu marit, Yorgos Lanthimos. La música de la cinta de gènere ‘Massacre’ va ser reconeguda com la millor banda sonora en el certamen, el major del món dedicat al format curt.

En la cita francesa van estar presents tres propostes valencianes que també concorren en aquesta edició de Cinema Jove: ‘El infierno y tal’, produïda per Quatre Films i dirigida per Enrique Buleo, menció especial en la secció experimental Labo, i la coproducció d’animació franco-espanyola ‘Metamorphosis’, de Carla Pereira i Juanfran Jacinto, sobre un home frustrat perquè als 30 anys continua vivint amb sa mare. La proposta ha sigut seleccionada en la categoria d’animació dels Goya 2020.

Altres propostes adscrites al gènere de l’animació són ‘The Marvelous Misadventures of the Stone Lady’, en què el portugués Gabriel Abrantes insufla vida a una Venus de Milo amb ganes d’eixir del Louvre i fer un viatge transatlàntic; ‘Winter in the Rainforest’, rodada per la directora lituana Anu-Laura Tuttelberg en els boscos tropicals de Mèxic i el Perú amb la tècnica de ‘stop motion’; ‘Apfelmus’ en què l’austríac Alexander Gratzer dona veu als animals d’un bosc, que entaulen conversacions filosòfiques, i les còmiques ‘SH_T Happens’, de Michaela Mihalyi i David Stumpf, seleccionada en Sundance i en la Mostra de Venècia, i ‘Why Slugs Have no Legs’, en què la suïssa Aline Höchli desvela una crisi financera en una societat habitada per insectes i mol·luscos.

En l’apartat de ficció, Cinema Jove compta amb un dels curts preseleccionats als premis Goya, ‘Beef’, d’Ingride Santos, en què es qüestiona el valor de l’ensenyament en un institut públic. La pel·lícula està produïda per Isabel Coixet i en el repartiment destaca Ruth Gabriel, Goya a la millor actriu revelació en 1995.

Altres rostres coneguts en la programació són els de Santiago Alverú, protagonista de la pel·lícula ‘Selfie’, que en aquesta ocasió interpreta un doblador de cine pornogràfic en ‘Te jodes y bailas’, i David Verdaguer, Goya 2018 al millor actor de repartiment, que protagonitza ‘Yo también quiero te’ del valencià Javier Valenzuela.

La resta de produccions valencianes són ‘Amianto’, amb el guió de la qual l’alacantí Javier Marco es va alçar l’any passat amb el Premio Proyecto Cortometraje Movistar+ / Pecera Estudio, i les peces en concurs ‘Ni oblit ni perdó’, una ficció ambientada 13 anys després de la mort de Guillem Agulló i protagonitzada per la seua germana Betlem; ‘Lovf’, una anàlisi sobre l’amor i el desamor en els temps de Tinder dirigida per l’actriu i realitzadora Olga Alamán, i ‘Spyglass’, de Javi Prada, en què es posa a prova si tot val per a guanyar seguidors en xarxes socials.

Si en el curt de Prada els espectadors més joves poden sentir-se identificats amb l’ús de Snapchat, el curt ‘Arenal’, del madrileny Rafa Alberola, ha sigut rodat pràcticament sencer en Instagram, amb la narració de fets correlatius en una mateixa nit mitjançant ‘stories’.

“En aquesta edició del festival, no sols trobem la varietat habitual, sinó també nous llenguatges i formes de narrar, la qual cosa ha resultat un estímul per a fer la selecció que esperem que es traduïsca en la satisfacció de cada espectador, ja que tots trobaran algun curt que s’acomode als seus gustos”, avança Carlos Madrid.–

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.