Coincidint amb el centenari del descobriment d’aquest jaciment rupestre, analitzen els compostos i tècniques dels pintures realitzades fa 7.000 anys

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació i la Universitat d’Alacant han iniciat un treball d’investigació sobre els pintures rupestres dels coves de l’Aranya de Bicorp, coincidint amb el centenari del seu descobriment.

L’estudi inclou l’anàlisi dels pigments utilitzats pels pintors prehistòrics fa 7.000 anys. La tècnica utilitzada és la fluorescència de raigs X, un mètode no destructiu que permet determinar els compostos minerals dels pigments, conéixer els encobrisques pictòriques i esbrinar la procedència dels minerals utilitzats en cadascuna dels pintures. Alhora, fa possible establir la relació entre els motius en els diferents escenes, la seua sincronia i els diferents moments de la seua realització.

Aquest estudi és completa amb la fotografia infraroja, una tècnica que permetrà reconstruir la imatge de motius pintats, en l’actualitat inapreciables, ja que van quedar vetlats per processos geològics i que llaura, mitjançant aquesta tecnologia, és podran contemplar.

Els coves de l’Aranya de Bicorp és un dels conjunts de referència de l’art rupestre llevantí. Descobertes l’any 1920 per Jaime Poch i Garí, van ser estudiades per Eduardo Hernández Pacheco i Fernando Benítez, treballs que van veure la llum l’any 1924 en una completa monografia.

En aquest treball és van descriure els més de cent figures pintades i és va establir una seqüència estilística i cronològica per als seus motius pintats. Amb posterioritat, els coves de l’Aranya han sigut un referent fonamental en els estudis sobre art rupestre prehistòric, ja que als seues tres cavitats és conserven els escenes més representatives de l’art llevantí com els escenes de caça de cabres i cérvols i la recol·lecció de la mel: primera imatge de l’apicultura i icona universal d’aquesta activitat.

Coincidint amb el centenari del seu descobriment, s’ha iniciat un projecte d’investigació dels seues pintures rupestres a càrrec de Mauro S. Hernández de la Universitat d’Alacant i l’IVCR+i.

Deixa el teu comentari