Compromís per l’Alcúdia ha presentat un moció en suport al poble sahrauí

L’Alcúdia sempre ha sigut un poble solidari amb la causa sahrauí. Al llarg de les últimes legislatures l’Ajuntament ha aprovat, per unanimitat, distintes mocions de suport al poble sahrauí. Igualment s’ha participat del programa “Vacances en pau” amb l’acolliment de xiquets i xiquetes sahrauís o s’han fet recollides d’aliments en les escoles. Davant els últims esdeveniments que han trencat la fràgil treva entre el Regne de Marroc i el Front Polisario, Compromís per l’Alcúdia ha presentat un moció en suport al poble sahrauí que es debatrà en el pròxim plenari.

En la moció es reafirma la solidaritat i el suport de l’Ajuntament i el poble de l’Alcúdia amb el poble sahrauí, en la seua justa lluita pels seus legítims drets i s’insta que el govern d’Espanya continue defensant davant l’ONU el pla de pau per a la lliure determinació del poble sahrauí.

El passat divendres 13 de novembre, les Forces Armades marroquines violaren deliberadament l’acord de “l’Alto el fuego” signat entre les dues parts del conflicte al Sàhara Occidental (Front Polisario i el Marroc) en enviar forces militars a través de tres rutes a l’est de la bretxa il·legal de Guerguerat cap als civils sahrauís que es manifestaven pacíficament en la zona des del 21 d’octubre. L’operatiu, que es considera un incompliment flagrant de l’acord, constitueix una agressió directa contra el poble sahrauí.

El Front Polisario i el Govern sahrauí responsabilitzen plenament al Regne del Marroc de totes les perilloses conseqüències d’aquest atac sobre la seguretat i estabilitat de la regió, i el futur de l’Acord de Pau que s’ha estancat durant anys a causa de l’incompliment referèndum d’autodeterminació, que és l’únic pacte i acord signat entre les parts sota la doble supervisió de Nacions Unides i la Unió Africana.

El poble sahrauí porta patint una tragèdia des de l’any 1975. Són múltiples i reiterades les resolucions de l’ONU reconeixent el dret del poble sahrauí a decidir el seu futur lliurement i la necessitat de buscar una solució justa i pacífica que implique el seu lliure exercici per la població del Sàhara Occidental, culminant d’aquesta manera aquest procés de descolonització inacabat. El nostre país té un deute històric amb el poble sahrauí. No podem oblidar la responsabilitat política, històrica i ètica que té l’Estat espanyol en el procés de descolonització definitiu del Sàhara Occidental.

La moció reiterar que el problema del Sàhara Occidental és un procés de descolonització inacabat que ha de ser solucionat conforme el Dret Internacional i exigeix el respecte als drets humans en els territoris ocupats del Sàhara Occidental, l’immediat alliberament de tots els presos polítics sahrauís, i conèixer el destí de més de 500 civils desapareguts i 151 presoners de guerra, tal com han demandat les organitzacions de defensa dels DDHH.

Finalment es demana que s’incremente l’ajuda alimentària i la cooperació amb la població sahrauí que resisteix en condicions infrahumanes en els campaments de refugiats sahrauís per a pal·liar les extremes condicions de vida dels seus habitants i cobrir les necessitats alimentàries, educatives i d’allotjament.

Comenta la notícia