El Consell reclama a Cullera 2 milions d’euros pels projectes del Manhattan

L’Ajuntament exigix a l’EIGE que li ensenye les factures i els expedients de contractació de l’època Blasco

CULLERA. 01-03-17. Els deutes de l’anterior govern del Partit Popular de Cullera seguixen aflorant. Esta vegada és l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE) –l’antic IVVSA– la que exigix a l’ajuntament el pagament de vora dos milions d’euros per despeses originades en concepte de redacció d’informes, d’estudis i projectes relacionats amb el polèmic pla urbanístic del Manhattan.

Les factures reclamades es generaren en l’època de l’exconseller de Territori i Habitatge Rafael Blasco —ara a la presó— i de l’exalcalde Ernesto Sanjuán arran d’un conveni signat al desembre del 2003 entre el consistori i l’IVVSA per a la gestió i el desenvolupament del denominat oficialment com a Pla Parcial del Sector NPR-5 ‘Bega-Port’.

En este conveni l’IVVSA assumia l’execució i finançament de les actuacions en el PAI. A canvi, Cullera cedia el 40 % de l’excedent d’aprofitament que li corresponia de l’actuació, cessió que es materialitzaria en parcel·les per a la construcció d’habitatges protegits. A més, el municipi havia de retribuir a l’IVVSA per la seua tasca urbanitzadora i pagar estos treballs en metàl·lic o bé mitjançant la cessió de terrenys per a la construcció d’habitatges públics.

En compliment del conveni, l’IVVSA va contractar els equips que redactaren els documents i tramitaren el PAI, aprovat definitivament per la Comissió Territorial d’Urbanisme de València el 5 desembre del 2007.

Reclamació sense resposta

Posteriorment, l’any 2009 l’IVVSA va començar a reclamar al consistori l’abonament del cost dels projectes sense que l’anterior govern haguera cap resposta a este requeriment, segons ha pogut esbrinar el nou govern municipal presidit pel socialista Jordi Mayor.

L’alcalde va donar a conéixer esta circumstància a l’opinió pública durant el transcurs del ple de febrer, celebrat ahir. El socialista va recriminar al Partit Popular la seua gestió al capdavant del consistori i lamentà que «cada vegada ens trobem amb una reclamació de la seua època de gestió als ciutadans de Cullera ens costa uns quants milions».

Relació trencada

El conveni, que tenia una vigència de dos anys, va caducar i mai es va prorrogar. «Des d’aleshores la relació entre l’IVVSA i l’ajuntament es trenca», va denunciar el primer edil. De fet, posteriorment, i sense consens amb la Conselleria, el govern de Cullera va proposar l’Empresa Municipal Urbanitzadora de Cullera (EMUCSA) com a agent urbanitzador i el consistori va assumir la gestió directa municipal del PAI.

Quan al setembre del 2011 el DOCV va publicar l’exposició al públic del Projecte de Reparcel·lació, no es va fer esment exprés als drets de l’IVVSA segons el conveni subscrit, relatius d’una banda al 40 % de l’excedent i per una altra a la retribució de les càrregues d’urbanització.

A l’octubre d’eixe mateix any, l’IVVSA va donar un altre pas per a intentar cobrar la seua part i remeté a l’ajuntament un escrit manifestant la necessitat de revisar el conveni subscrit i sol·licitant la paralització de la tramitació de la reparcel·lació exposada, fet al qual el consistori es va negar.

Després d’aquell episodi, ara l’EIGE reclama 1.367.293,35 euros per la inversió realitzada fins ara en el PAI més altres 281.808,49 euros reclamats judicialment pel redactor del projecte de reparcel·lació —que li’ls exigeix a l’EIGE— més els costos judicials i el 4 % de l’import total de les despeses de gestió. En total, el consistori calcula que els pagaments podrien ascendir a 2 milions.

Exigixen les factures i els expedients

L’alcalde va comunicar que davant este nou deute de l’època del PP «hem sol·licitat a l’EIGE vore les factures i els expedients de contractació d’eixos treballs» per a investigar com es van dur a terme i a qui es van pagar. «En cas d’irregularitats, prendrem les mesures oportunes», ha advertit Mayor.

 

Deixa el teu comentari