Cotes ja ha eliminat la nomenclatura franquista dels carrers

Cotes ja no compta als seus carrers amb nomenclatura vinculada a la dictadura franquista. L’equip de govern que comanda Rosami Lorente va eradicar les referències en substituir el nom de Calvo Sotelo pel de Jaume I després d’una votació popular en la qual es va triar el nou nom. L’executiu local el va aprovar en el ple municipal de fa aproximadament tres mesos i fa quinze dies va fer efectiu el canvi als carrers, amb la substitució de les plaques. L’ajuntament ho ha comunicat als estaments autonòmics. Cotes va voler eliminar les referències a Calvo Sotelo, qui va ser ministre d’Hisenda entre 1925 i 1930 durant la dictadura de Cosí de Rivera i després es va vincular a les formacions conservadores que van donar el seu suport al colp d’estat de Franco.

En la votació per al canvi de la nomenclatura va participar el 40% de la població i Jaume I es va imposar amb 30 vots enfront dels 21 de Carrer de Dalt (com sempre s’ha denominat a aquest carrer en la localitat de la Vall del Xúquer) i els 20 de Ribera Alta.

La reforma va ser impulsada pel Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de València, després que es posara en contacte amb l’Ajuntament de Cotes perquè eliminara l’esmentada referència. A més, el doctor i advocat Eduardo Ranz, va presentar una sol·licitud de dictamen dirigida al Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat on es recollia la circumstància. Tot amb la intenció de complir amb la Llei 50/2007, del 26 de desembre, en la qual es va establir que els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació personal o col·lectiva de l’alçament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura han de ser retirats dels edificis i espais públics, ampliant d’aquesta manera els drets dels quals van patir persecució o violència en aquella època.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.