Cullera actua per a controlar en les dunes una planta invasora d’origen americà

El Parc Natural de l’Albufera admet la dificultat d’eliminar l’onagra i es marca com a objectiu mantindre-la a ratlla

onagra-1CULLERA. 27-10-16. Les espècies invasores constituïxen un dels principals problemes mediambientals en l’actualitat. Cullera no és aliena a esta situació i per eixe motiu estos dies s’està duent a terme un pla d’actuació contra una de les plantes que amenaça  vegetació autòctona, l’Oenothera binennis.

La popularment coneguda com a onagra és d’origen nord-americà i malgrat que es troba en tota la costa valenciana la seua presència en el terme municipal de Cullera és especialment abundant, destaquen els tècnics del Parc Natural de l’Albufera.

Esta herba colonitza amb rapidesa els ambients dunars tot i que també pot localitzar-se en l’horta. La seua expansió és deguda a l’acció humana i el fet que en determinades platges de Cullera siga més abundant del normal fa sospitar els experts que potser en algun moment determinat algú la va plantar en algun jardí i d’ací es va estendre per la zona.

Les autoritats ambientals admeten la dificultat d’eradicar l’onagra per al qual es necessitarien molts recursos humans i una acció constant. Davant esta tessitura, l’objectiu marcat pel Parc Natural de l’Albufera és «controlar» l’expansió i «mantindre-la a ratlla».

Els esforços se centren en el domini públic-terrestre, ja que intervindre en espais privats comporta una dificultat afegida, matisen.

L’Oenothera binennis desplaça les espècies autòctones i no les permet créixer i desenvolupar-se amb normalitat. La seua localització no sempre és senzilla, ja que no es distribuïx uniformement. No obstant això, la presència és destacable i durant una jornada de treball és possible eliminar fins a 14 metres cúbics de plantes.

El regidor de Medi ambient, Hugo Font, ha destacat l’estreta col·laboració entre l’Ajuntament de Cullera i el Parc Natural de l’Albufera «especialment bona estos últims temps» amb accions que afavorixen la recuperació ambiental dels espais naturals del municipi davant la presència d’espècies perjudicials «La idea és anar eliminant progressivament les invasores afavorint a les autòctones», ha conclòs.

 

Deixa el teu comentari