Cullera adquirix un florí d’or de 1346

La peça, encunyada pel monarca Pere IV, es presenta demà al Castell

El Museu Arqueològic de Cullera augmenta el seu patrimoni amb un florí d’or datat de l’any 1346. Es tracta d’un dels exemplars més estranys i únics per la seua encunyació, realitzada per Pere IV d’Aragó.

La peça, adquirida recentment en un antiquari, serà presentada demà al Castell de Cullera amb una teatralització que tindrà al monarca i als seus cortesans com a protagonistes. Hi haurà dos torns al matí, un a les 10 i un altre a les 11.30 hores.

La moneda és d’or de 24 quirats, té un diàmetre de 21 mil·límetres i un pes de 3,42 grams. En el seu anvers pot observar-se la flor de lis, emblema de Florència amb la llegenda ‘Florentia’. En el seu revers es troba Sant Joan Baptista amb un bàcul en actitud de beneir i la inscripció ‘Arago Rex’ juntament amb la marca de la seca on es va encunyar.

Fins hui, la col·lecció numismàtica del Museu Arqueològic cullerenc està formada en la seua majoria per exemplars de l’època romana i, en menor mesura, de l’època medieval.

No és la primera vegada que Cullera té a les seues mans un florí d’or. Fins a 2011 va haver-hi un exposat en el museu, trobat en una excavació, però va ser sostret durant un robatori al Castell.

Més sobre el florí

Va ser la moneda de referència a Europa del segle XIII al XV. A partir del segle XIV va començar a ser encunyada a Alemanya, Anglaterra, França, Països Baixos, Suècia, Polònia, Rússia i Espanya.

Durant la seua primera emissió, el florí era de 24 quirats, com l’exemplar adquirit per Cullera, però amb el pas dels anys el seu valor va anar disminuint a 18 i 16 quirats.

El Florí d’Aragó va ser una moneda introduïda per a solucionar els problemes relacionats amb les grans quantitats de diners que manejava la corona.

A més del florí, va haver-hi encunyacions de mitjà i d’un quart de florí.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.