Cullera prova un sistema contra les plagues que evita la polvorització

L’endoteràpia vegetal no obliga al tancament de zones verdes per aplicació de productes químics i reduïx l’impacte ambiental

CULLERA. 18-11-16. L’Ajuntament de Cullera prova estos dies un nou tractament de plagues que, entre altres aspectes, evita la polvorització de les plantes. Es tracta de la denominada endoteràpia vegetal, un mètode alternatiu fitosanitari que es caracteritza pel seu baix impacte ambiental.

endoterapia-2El sistema consistix a injectar una substància en el tronc o un producte fitosanitari que passa als vasos llenyosos de la planta, circula per ells i en alimentar-se la plaga de l’arbre  mor. Cadascuna d’elles requerix un producte diferent, però el mètode és el mateix per a tot l’arbrat.

La regidoria de Medi ambient, en col·laboració amb les àrees d’Agricultura i Parcs i Jardins, ha triat inicialment l’endoteràpia vegetal per a lluitar contra la processionària del pi.

L’edil de Medi ambient, Hugo Font, ha explicat que Cullera és un dels municipis pioners en l’aplicació d’esta novetat i ha defensat que l’objectiu és evitar la utilització indiscriminada de productes químics i cancerígens.

Font ha indicat que es donarà preferència al tractament de la processionària i ha afegit que en el futur es valorarà la possibilitat d’aplicar-lo en els parcs i jardins contra la cotxinilla i el pugó.

El producte fitosanitari usat és biològic. També s’empra un component químic a manera de coadjuvant, que s’inocula juntament amb el fitosanitari, el qual ajuda a l’absorció cel·lular del producte.

Des de Medi ambient s’ha adquirit l’aplicador i les dosis per al tractament de la processionària per al medi rural i espais naturals transitats. De fet, en els últims dies  s’ha format als treballadors del Consell Agrari i de Parcs i Jardins per a introduir progressivament esta nova metodologia en el sistema de treball del consistori. Des de hui mateix ja està aplicant-se per a evitar la proliferació de la processionària.

Avantatges

Els avantatges de l’endoteràpia vegetal són múltiples. D’una banda, suposa una comoditat per als veïns, ja que al tractar-se d’un mètode menys intrusiu que els d’aplicació aèria permet que no siga necessari tindre les zones de desinsectació tancades al pas dels transeünts.

A més, s’obté una eficàcia més gran sobre el mateix arbre. L’aplicació directa fa que arribe per capilarització a totes les parts del pi d’una forma homogènia.

D’altra banda, es reduïx substancialment l’impacte mediambiental i augmenta la sostenibilitat. Com no s’empra l’aplicació aèria o polvorització no s’emeten productes químics a l’entorn. Finalment, l’espai de temps per a la desinfestació és molt menor.

Este mètode pioner és el que actualment s’està aplicant a tot Europa per la seua senzillesa i facilitat d’ús en les àrees urbanes, parcs i jardins. Es fa a través d’una solució aquosa amb l’insecticida a través d’uns tubs d’inserció que mitjançant pressió introduïxen el líquid en els capil·lars de l’arbre per a la seua distribució homogènia. El procés varia en funció de la grandària del pi i normalment dura entre dos hores i mitja i tres.

Deixa el teu comentari