Cullera transforma espais urbans en un museu d’art a l’aire lliure

El futur Museu d’Art Urbà de Cullera recuperarà murs, façanes i edificis convertint-los en expressions artístiques i visuals

Les actuacions tindran missatges de conscienciació social i es complementaran amb intervencions mediambientals

Cullera transformarà distints espais urbans de la ciutat com ara murs, façanes i edificis en murals de grafitis que constituiran la base del futur Museu d’Art Urbà de Cullera (MAUC).

La iniciativa, impulsada pels joves artistes locals Daniel Cruz, Remigi Cebolla, Roberto Català i Joan Signes i que compta amb el suport del consistori, perseguix revitalitzar zones i indrets urbans convertint-los en espais mediambientals i de cultura urbana. 

El projecte suposa el primer pas del futur MAUC que, a més, constituirà rutes turístiques per les diferents intervencions artístiques que es duran a terme al municipi i suposaran un nou atractiu cultural per a la ciutat. «Ens hem reunit quatre artistes de Cullera de quatre estils diferents per a crear murals propicis a donar a conéixer el poble», explica l’artista Cebolla.

La primera d’estes intervencions s’ha fet a les escales del final del carrer del Tir i ha comptat primer amb una intervenció mediambiental per tal de netejar la zona i després amb la intervenció dels artistes locals i d’estudiants de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València. Ara, el següent pas serà que l’alumnat del Cicle Formatiu de Jardineria de l’Institut Blasco Ibáñez cree un espai enjardinat amb espècies autòctones en esta zona.

Este primer mural s’anomena ‘De tu depén la Terra’ i pretén llançar un missatge d’alerta sobre el canvi climàtic. A més, també estan representades les quatre estacions de l’any.

Tal com detalla l’artista Cebolla «és un mural que representa la constant lluita de la naturalesa contra tot tipus de pol·lució: la lumínica, de soroll, dels àcids, del menjar o de la contaminació». 

I és que l’objectiu no sols és l’impacte visual, sinó també generar missatges de conscienciació social cap a la ciutadania, tal com detalla el regidor de Cultura Urbana, Àlex Morales. Per això, tots els murals tindran temàtiques socials d’actualitat com la lluita contra el canvi climàtic, la violència masclista, la problemàtica dels refugiats, el racisme, l’homofòbia o la pobresa.

«El que volem traslladar és que al carrer no hi ha sols art esporàdic, sinó també art planificat», expressa l’edil Morales.

Una nova forma de veure i entendre la ciutat

L’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, ha posat de manifest que esta iniciativa innovadora no només realçarà distints espais de la localitat sinó que també permetrà recuperar-los mediambientalment i propiciaran una nova forma de veure i entendre la ciutat.

Es tracta de «recuperar i posar en valor xicotets enclavaments del municipi perquè siguen un focus de cultura, atracció i d’art al carrer», segons detalla la màxima autoritat local.

A la vessant artística també se suma una intervenció mediambiental. Les propostes  aniran acompanyades de motivacions mediambientals i es complementaran amb la neteja de les zones, la plantació d’arbres i la creació d’espais naturals o de zones d’estar, segons comenta l’edil de Medi Ambient, Bernat Escolá.

El projecte ha començat en esta zona però s’anirà actuant per més espais. Esta primera actuació cimenta les bases del futur MAUC i suposa el primer pas d’un projecte que dona vida a espais de la ciutat i a una altra forma de descobrir Cullera. 

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.