Cullera troba en el Portum Sucrone tres lingots inèdits del segle I aC

 Aporten nous detalls sobre la família Planii, una de les de  més poder polític i econòmic de l’època 

Cullera ha presentat hui en públic una troballa  singular per a l’arqueologia subaquàtica valenciana. Es tracta de tres lingots de plom inèdits de l’època romana (segle I aC) els quals, després de diverses  anàlisis efectuades en laboratoris de França, aporten detalls fins ara  desconeguts sobre una de les famílies romanes més poderoses del moment:  els Planii. 

Un clan format per dos germans, altament influent durant l’època de la  República a Roma i que va tindre gran participació en la vida política a més  d’un enorme poder econòmic per la seua dedicació a l’explotació i comerç del  metall que distribuïa com a matèria primera per tot el Mediterrani. 

A causa de la importància del plom, tots els lingots estaven marcats amb un  símbol identificatiu del comercialitzador. Però a diferència dels fins ara  coneguts amb la marca dels Planii, en el cas de Cullera les peces porten una  simbologia inèdita d’un patronus d’esta poderosa família. 

«Els Planii tenien una espècie d”encarregats’ o ‘gerents’ en cada part del  territori responsables del comerç del metall», explica Kike Gandia, arqueòleg  municipal de l’Ajuntament de Cullera. «En este cas, la persona que figura en  els lingots de Cullera no apareix en cap dels repertoris epigràfics coneguts fins  al moment. Encara que els lingots dels Planii apareixen en molts punts del  Mediterrani, a Cullera hem conegut un responsable del negoci la identitat del  qual és nova», detalla Gandia. 

Això obre unes perspectives de recerca tan grans que els principals  investigadors mundials de la família Planii, l’epigrafista francés Claude  Domergue, i Christian Rico s’han interessat per la troballa i han participat,  amb el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de la Comunitat Valenciana a través  de la seua directora, Asunción Fernández, i el Museu d’Història i Arqueologia 

de l’Ajuntament de Cullera, en una publicació que vorà la llum en pròximes  dates i que publicarà el Museu Arqueològic Nacional. 

La troballa de les peces va tindre lloc en 2020 per part dels submarinistes José Puig, Fran Díaz i Óscar Pellicer i s’emmarca dins de les prospeccions que es duen a terme a través del projecte Portum Sucrone, una iniciativa  d’arqueologia subaquàtica impulsada i dirigida per l’Ajuntament de Cullera i  que al llarg dels últims anys ha tret a la llum nombroses peces arqueològiques  de gran valor que afermen Cullera com un dels ports romans més destacables  en el Mediterrani occidental. La regidora de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Cullera, Amparo Jover,  ha ressaltat que la presentació de les peces, que s’ha dut a terme a la Casa de  l’Ensenyança esta vesprada, és un fet «molt especial» per al Portum  Sucronem, ja que es tracta d’uns lingots «únics en el món amb esta marca  inèdita» i ha convidat a la ciutadania de Cullera i als visitants a què passen fins al 30 de novembre per la Casa de l’Ensenyança per a observar un tresor que  posteriorment serà exposat en el Museu Municipal d’Història i Arqueologia de  Cullera, al Castell de la capital turística de la Ribera

Deixa el teu comentari