Desarticulada una organització internacional dedicada la falsificació de vehicles

Operació conjunta de la Guàrdia Civil i els Carabinieri italians

La Guàrdia Civil i el Nucli Investigativo del Gruppo Carabinieri di Torre Annunziata, en el marc de l’operació “MACCHINA”, han desarticulat una organització criminal dedica a la falsificació de vehicles que havien sigut sostrets a Itàlia per a vendre’ls posteriorment a Espanya. En l’operació han sigut detingudes 13 persones (5 d’ells a Itàlia i 8 a Espanya) i investigades altres 2 més, amb edats compreses entre els 25 i 60 anys i de nacionalitats espanyola i italiana, i s’han recuperat un total de 9 vehicles.

Als detinguts se’ls atribueixen els suposats delictes de Pertinença a Organització Criminal, Sostració de Vehicles a Motor, Furt de documents, Falsificació de Document Públic, Falsificació de Document Privat, Estafa, Encobriment, Contra la Salut Pública.

L’operació es va iniciar quan els agents van detectar la possible existència de diversos vehicles que havien sigut sostrets a Itàlia i podrien estar circulant per vies espanyoles.

Continuant amb les recerques, es va poder comprovar que aquests vehicles es trobaven en situació d’il·legalitat a causa que havien sigut sostrets a Itàlia i que per a encobrir la seua situació d’il·legalitat, els havien sotmès a canvis en els seus documents públics oficials tals com: nombre de bastidor (VIN), placa de matrícula italiana i documents de permís de circulació i cartes de propietat.

D’aquesta manera, donaven una aparença de legalitat a aquests vehicles, ja que coincidien la matrícula falsa italiana, el nombre de bastidor (VIN) modificat i la documentació falsa que emparava la situació del vehicle en qüestió.

De les gestions practicades, es va detectar que el nexe comú entre els vehicles inspeccionats era una empresa situada en el polígon industrial de la localitat de Sueca (València) la qual, estava sent regentada per dos ciutadans d’origen italià.

Permisos de circulació en blanc

El modus operandi d’aquesta organització consistien a sostraure vehicles a Itàlia amb pocs quilòmetres i recentment nous. A més, sostreien els permisos de circulació italians en blanc, per a poder introduir les dades a voluntat.

En els vehicles d’alta gamma, a més elaboraven cartes de propietat italianes falsificades que dotaven d’una credibilitat major d’aportació documental usada en el procediment administratiu de matriculació a Espanya. Finalment, doblegaven la matrícula d’un altre vehicle de la mateixa marca i model, la localització del qual estava a Itàlia i mai havia sigut denunciat pel que era pràcticament indetectable la situació d’il·legalitat a Espanya.

A més d’açò, manipulaven el nombre de bastidor (VIN) de cada vehicle eliminant l’original i encunyant un altre, que de manera premeditada, coincidiria posteriorment amb la documentació que anaven a elaborar a aquest efecte.

El nombre de bastidor (VIN), una vegada encunyat amb la nova numeració era pintat novament, de tal manera, que solament experts professionals especialitzats en la sostració de vehicles o professionals dotats de maquinària específica, serien capaces de detectar la falsificació realitzada sobre els mateixos.

En el cas de la documentació referent als permisos de circulació italians, els membres de la xarxa manipulaven el seu nombre de sèrie amb una simple operació de raspat amb precisió mil·limètrica, com per exemple convertir una “I” en una “F” raspant la part inferior; o una “B” en una “P” raspant la curvatura inferior.

Enginyer Tècnic d’una estació d’ITV

cal destacar que els agents van detectar l’existència d’un enginyer tècnic de la localitat de Cullera (València), el qual realitzava les fitxes simplificades de característiques necessàries en els vehicles d’importació, on expressava les característiques tècniques del nombre de bastidor encunyat per l’organització criminal, constituint així una falsedat documental necessària en tot l’entramat d’estafa a terceres persones. D’aqueixa manera es va poder saber que fins i tot va arribar a modificar les emissions de CO2 per a intentar que el capitost pagara menys imposats en l’impost de transferència patrimonial.

Complit aqueix tràmit, es dirigien a una ITV, on, per part de l’Enginyer Tècnic d’aquesta estació, es donava per bones les característiques tècniques dels vehicles que havia facilitat l’Enginyer Tècnic, quan en realitat, les mateixes no es corresponien als vehicles presentats.

Posteriorment, aquests vehicles eren introduïts en concessionaris de les localitats de Sueca i Manises, on sense saber la procedència dels vehicles els venien a terceres persones.

La “maquillación” dels vehicles estava tan aconseguida que quan presentaven la documentació italiana per a obtenir una matrícula i la documentació espanyola no es detectava la falsificació.

Per tal motiu, es va sol·licitar la col·laboració de la Prefectura Provincial de Trafique de València, per a inspeccionar durant el període d’activitat de la xarxa tots els expedients de matriculació de vehicles que havien sigut importats des d’Itàlia amb la finalitat de detectar la possible manipulació dels permisos de circulació italians aportats quan se sol·licitava el canvi de matrícula italiana a l’espanyola.

De les inspeccions realitzades, els agents van detectar 10 vehicles que els autors havien posat en circulació i les destinacions de la qual haurien sigut principalment València i en casos puntuals Barcelona i Algesires.

cal destacar la coordinació internacional existent en aquesta operació que ha sigut fonamental per al desmantellament de les cèl·lules de l’organització.

L’operació ha sigut desenvolupada per agents pertanyents a l’Equip de delictes contra el patrimoni de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de València i el Nucli Investigatiu del Gruppo Carabinieri di Torre Annunziata, a més de comptar amb el suport dels Equips de Policia Judicial de Puçol i Lliria, i de la Prefectura Provincial de Trafique de València.

Les diligències instruïdes han sigut lliurades en els Jutjats de Primera Instància i Instrucció nº 5 de Sueca (València).

 

Deixa el teu comentari