Economia aposta per la diferenciació de la seguretat industrial en positiu mitjançant el segell ‘Sí, Seguretat Industrial

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat l’aposta de la Conselleria per la diferenciació de la seguretat industrial en positiu mitjançant el segell de qualitat ‘Sí, Seguretat Industrial’.

“Aquest segell -ha explicat- vertebrarà totes les accions en matèria de seguretat industrial per a demostrar que es compleixen amb els paràmetres d’exigència”.

Climent s’ha manifestat així durant l’acte de presentació de la campanya d’implementació del Pla d’Acció per a la Promoció de la Seguretat Industrial de la Comunitat Valenciana, que pretén conscienciar a tota la ciutadania i posar en valor la seguretat industrial per a millorar la qualitat en la prestació dels serveis de les empreses en general, donat l’alt nivell de compliment de la normativa de seguretat en la majoria de les instal·lacions.

En aquesta presentació han participat la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, Blanca Marín, i la directora general d’Indústria i Energia, Empar Martínez. Així mateix, han assistit representants de les organitzacions que han col·laborat en l’elaboració del Pla d’Acció: CEV, Aseival, Femeval, FEMPA, COIICV, Cogitova, CCOO i UGT.

El conseller ha subratllat que, des de la Conselleria, “hem de donar valor a la seguretat industrial. És una responsabilitat i també un dret de totes i tots. És també un element dinamitzador de l’economia i no s’entén l’estat de benestar sense la seguretat industrial”.

Climent ha explicat que la seguretat industrial “és un tema fonamental que no es veu, afortunadament, però està present en la vida quotidiana de la ciutadania”. “La fi última de les accions en matèria de seguretat industrial -ha afegit- és garantir l’estricte compliment de la normativa vigent per a vetlar per la seguretat de les persones i els béns”.

“La seguretat industrial és una prioritat per a la Conselleria i el seu foment i promoció és una de les mesures estratègiques de la Generalitat, tal com es va aprovar en el Seminari del Consell celebrat a Sagunt en 2017. La seguretat industrial és per a les persones i les persones són el nucli del Govern del Botànic”, ha afirmat.

Així mateix, ha detallat altres línies d’actuació inicials del Pla d’Acció, que també contempla “la lluita contra l’intrusisme professional, l’increment de les actuacions d’inspecció en aquelles instal·lacions que revisen un major perill, el control dels productes industrials llocs en el mercat i el foment de la informació en matèria de seguretat industrial”.

Consell Valencià de Coordinació de Seguretat Industrial

El titular d’Economia ha recordat la labor que ha realitza la Conselleria en matèria de seguretat industrial a través del Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial “per a impulsar i coordinar els criteris, actuacions i línies de treball a desenvolupar per l’Administració en matèria de seguretat industrial”.

El Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial està integrat per la Conselleria amb competències en matèria d’indústria, les organitzacions empresarials CEV, Femeval i FEMPA, els Col·legis d’Enginyers Tècnics i Superiors Industrials, l’Associació Valenciana d’Entitats d’Inspecció i els sindicats CCOO i UGT i ja s’han realitzat diverses reunions.

“La campanya que avui hem presentat desenvolupa les accions acordades pel Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial”, ha assenyalat.

Pla d’Acció

Durant la presentació de la campanya s’ha insistit en la importància de la seguretat industrial per a la ciutadania: la seguretat industrial garanteix el benestar social les 24 hores del dia i protegeix, directa i eficaçment la vida diària i quotidiana de totes les persones, sense excepció.

És generalitzat l’ús diàriament ascensors, vehicles, aparells elèctrics, substàncies químiques, etc., i l’accés a nombrosos establiments o espais de massiu ús públic (col·legis, cinemes, hospitals, cafeteries, oficines, gasolineres, comerços, carrers, parcs, carreteres) que, en major o menor mesura poden suposar un risc per a la seguretat de les persones o del medi ambient i, per tant, estan sotmesos al compliment de la normativa de seguretat industrial.

Per açò, la campanya per a la implementació del Pla d’Acció per a la Promoció de la Seguretat Industrial de la Comunitat Valenciana contempla accions dirigides a titulars d’instal·lacions, mitjançant una labor informativa i divulgativa, que els permeta prendre consciència de la seua responsabilitat, sense haver d’adoptar mesures coercitives.

La campanya també pretén fer còmplices a tots i cadascun dels ciutadans, perquè siguen agents actius, vigilants i demandants de seguretat industrial en els seus entorns més immediats, des de la seua llar al seu lloc de treball, passant per locals d’oci, comerços, etc.

Així mateix, vol posar en valor la labor dels agents que treballen en l’àmbit de la seguretat industrial per la seua qualificació i perquè són garants de la seguretat de totes i tots.

Accions i metes

La directora general d’Indústria i Energia, Empar Martínez, ha destacat les accions de la campanya per a la promoció de la seguretat industrial. D’aquesta manera ha explicat que “les principals accions són la realització de 500 diagnòstics de seguretat industrial i la difusió d’informació mitjançant esdeveniments, jornades professionals, web SI i mitjans de comunicació”.

“En el mes de desembre, esperem tenir com a resultat d’aquestes accions més de 500 diagnòstics de seguretat industrial i impactes en professionals de la indústria (instal·ladors, mantenedores, enginyers), organismes de control, empreses industrials i de servei i la ciutadania”, ha afegit sobre aquest tema.

També ha subratllat les principals metes que persegueix aquesta campanya i que contribueixen a la diferenciació a través del segell ‘Sí, Seguretat Industrial’, i que són la conscienciació de la ciutadania, la percepció de la seguretat industrial com a motor econòmic, generació d’activitat directa i indirecta, la millora en la qualitat en la prestació dels serveis de les empreses que cuiden de la seguretat industrial i posar en valor la societat del benestar.

Així mateix, ha ressaltat la labor dels agents implicats en aquest Pla d’Acció, que són la CEV, CCOO i UGT, així com les entitats que desplegaran accions que són els organismes de control (Aseival), associacions professionals (Femeval i FEMPA), i col·legis professionals (COOIICV i Cogiticova).

Labor pionera

Per la seua banda, la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius i Comerç, Blanca Marín, ha subratllat que la tasca que està impulsant la Conselleria en matèria de seguretat industrial “és pionera en l’Estat i respon a una labor d’escolta al sector empresarial que portava anys posant de manifest la necessitat d’actuar en una matèria de tan alt nivell com aquesta”.

Així, ha afirmat que “hem actuat amb iniciativa i previsió, involucrant a tots els agents implicats en la seguretat industrial (tècnics projectistes, instal·ladors, mantenedores, organismes de control, Administració…) tant en el disseny de les accions com en la difusió, perquè estem profundament convençuts, no solament de la necessitat, sinó també de la importància, el valor afegit i la garantia que ens proporciona tenir i utilitzar una instal·lacions a la Comunitat en perfectes condicions”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.