El 8 de desembre, festivitat de la Immaculada Concepció, els rituals i danses d’Algemesí viuran una nova jornada històrica

La Processó de la Mare de Déu  de la Salut torna als carrers d’Algemesí  per a celebrar el desé aniversari de la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat concedit per la UNESCO

Després de dos anys de suspensions, la Processó de la Mare de Déu de la Salut, amb tots els seus rituals i danses, tornarà a desfilar pels carrers d’Algemesí el dimecres 8 de desembre per a celebrar el desé aniversari de la concessió del reconeixement internacional.

El programa d’actes de la commemoració s’iniciarà amb una missa a les 10.30 hores en el claustre del Convent de Sant  Vicent. Sobre les 11.30 hores començarà una processó que seguirà el trajecte final de la Processó de Volta General. L’inici serà en el Convent de Sant  Vicent i prosseguirà pels carrers Fusteros i Muntanya. Els balls actuaran a la seua arribada a la plaça Major on esperaran l’arribada de la Mare de Déu de la Salut i es realitzarà de nou, dos anys després, l’entrada en la Basílica de Sant  Jaume amb tots els balls actuant al mateix temps. 

Al llarg dels segles, els algemesinencs han consolidat la celebració de tres processons que es duen a terme els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen al llarg de quinze hores de processons tota una sèrie de representacions i balls que recorren els carrers de la ciutat. Segurament les muixerangues són les més conegudes, amb la participació de la Muixeranga d’Algemesí i de la Nova Muixeranga, no obstant això, també estan les representacions dels Misteris i Martiris, els balls de Bastonets , les Pastoretes, la Carxofa, els Arquets, les Llauradores, els Tornejants i Personatges Bíblics, i els Volants, grup encarregat d’acompanyar l’anda de la Mare de Déu de la Salut. 

Es tracta d’un compendi de les tradicions valencianes que s’han mantingut vives a Algemesí  al llarg de la història. Una festa en la qual cada any participen al voltant de dos mil persones en cadascuna de les processons.

També destaquen les músiques. Tant la Muixeranga, com la majoria de balls van acompanyats per la música del tabalet i la dolçaina, mentre que les Llauradores s’acompanyen amb instruments de vent propis de les bandes de música i en els Tornejants redobla un tambor que marca les danses. La Societat Musical d’Algemesí tanca la processó. Aquest ampli repertori musical també forma part de la cultura tradicional ancestral algemesinenca.

Ara, tots els elements que conformen la Festa, tornaran a eixir al carrer després de dos anys d’absència a causa de la crisi sanitària. Una jornada històrica per la confluència de dos fites remarcables: el retorn de la Festa i la commemoració del desé aniversari de la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Des de l’Ajuntament d’Algemesí i el Patronat de la Festa es demana a totes les persones que isquen al carrer a seguir la processó que eviten massificacions, intenten mantindre la distància de seguretat i facen ús de la mascareta.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.