El Castell d’Alaquàs va acollir la quarta edició de la Universitat Estacional de Tardor

El Castell d’Alaquàs va acollir el passat dijous 7 d’octubre la quarta edició de la Universitat Estacional de Tardor que sota el títol ‘L’Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’

Aquesta és la quarta edició de la Universitat Estacional promoguda per l’Ajuntament d’Alaquàs i la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, amb la col·laboració de Diputació de València i Caixa Popular

El Castell d’Alaquàs va acollir el passat dijous 7 d’octubre la quarta edició de la Universitat Estacional de Tardor que sota el títol ‘L’Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’, va analitzar diversos moments que, al llarg del temps, han marcat l’evolució d’aquest territori. La jornada obri el cicle de tardor del programa d’Universitats Estacionals de la Universitat de València que s’ofereix amb caràcter gratuït per a tota la ciutadania.

La jornada, que s’enquadra en l’àrea temàtica ‘Patrimoni Històric i Cultural’, va comptar amb la participació de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura Martín, el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla Pla, el  coordinador de la Universitat de Tardor d’Alaquàs, Luis Arciniega García, la diputada d’Educació i Inclusió Social de la Diputació de València, Empar Folgado Ros i directors de les oficines de Caixa Popular a Alaquàs, Pilar Molina i José Luis Cuenca.

L’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, va agrair la participació de totes i tots i va destacar l’esforç de les institucions organitzadores en la posada en marxa d’aquestes jornades a través de les quals s’apropa el coneixement de la Universitat a les ciutats i al territori”.

Per la seua banda, el Vicerector va recordar que “la Universitat de València és una institució pública compromesa amb el seu entorn territorial” i va destacar la importància del compromís amb el territorio i la celebració d’un acte d’aquestes característiques que suposa “adquirir coneixement, donar a conéixer la diversitat i contribueix a millorar la societat”.

La jornada va permetre aprofundir en determinats moments històrics decisius de l’Horta de València que van desencadenar enfrontaments entre classes socials, oligarquies i ideologies i van marcar la seua evolució. Persones expertes en la matèria de debat van tractar diversos aspectes de l’Horta en les seues conferències. Rafael Narbona, del Departament d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la UV, va parlar sobre ‘Tensions jurisdiccionals i conflictes veïnals a l’Horta de València en el segle XIV’. Albert Ferrer Orts, del Departament d’Història de l’Art de la UV, va centrar la seua intervenció en ‘La Germania (1519-1522) a l’Horta’, i Carmen Pérez Aparicio, del Departament d’Història Moderna de la UV, en ‘La incidència de la Guerra de Successió a l’Horta de València’. Una taula redona sobre ‘Constants i variants històriques’ moderada per Luis Arciniega García i en la qual van intervindre Carmen Pérez Aparicio i Rafael Narbona va posar fi a la quarta edició de la Universitat de Tardor d’Alaquàs.

La Universitat de València, fidel al seu compromís amb el territori i la societat local valenciana, impulsa aquesta acció acadèmica, lligada a la formació, la recerca i la transferència del coneixement, que pretén esdevenir en un referent a Alaquàs i la seua comarca. El seu objectiu és promoure el debat entorn d’un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d’un especialista en la matèria. Aquesta acció acadèmica està en totes les comarques de la província, amb 20 edicions en altres tantes localitats. En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a tota la ciutadania, han recuperat el vincle amb l’estació de l’any que els dóna nom, després de 2020, un any excepcional per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar l’any passat amb la incorporació de l’enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l’assistència a totes les persones interessades.

Comenta la notícia