El Centre del Carme unix art, ciència i tecnologia contra la destrucció del mar Menor

L’exposició ‘Reset Mar Menor’ mostra dotze creacions artístiques com a resultat d’un projecte d’investigació desenvolupat entre artistes, científics i plataformes ciutadanes

El projecte és una col·laboració entre el Consorci de Museus i la Universitat de Múrcia amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso

La llacuna costanera del mar Menor, mereixedora de cinc figures de protecció a escala regional, estatal i internacional, constitueix un dels enclavaments de més riquesa mediambiental del sud d’Europa. La biodiversitat de l’entorn, amb la seua flora i fauna característiques, s’uneix a un clima temperat i una particular idiosincràsia, marcada per les salines, la pesca tradicional o els balnearis sorgits a l’empara d’unes aigües tranquil·les i poc profundes.

Però aquests factors, que estan en l’origen de l’excepcionalitat del mar Menor, han donat lloc també a un dels majors ‘booms’ turístics de la costa mediterrània, que juntament amb l’augment dels residus de l’agricultura i la mineria, han portat la llacuna a un estat de deteriorament alarmant.

L’exposició ‘Reset Mar Menor’ arreplega els resultats i processos d’un projecte d’investigació artística que, durant dos anys, s’ha proposat repensar col·lectivament la identitat d’aquest territori, enunciat com a bé comú.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “des del Centre del Carme ens vam declarar fa més d’un any en estat d’emergència climàtica, un posicionament des de l’àmbit de la cultura que manifesta la inquietud i la preocupació de molts artistes, que dirigeixen la seua investigació cap a la sensibilització entorn d’aquesta problemàtica”.

Pérez Pont ha afegit que “‘Reset Mar Menor’ arreplega el moviment cultural, social i científic desenvolupat en defensa d’aquest enclavament natural com és la llacuna del mar Menor, que el Centre del Carme visibilitza en aquesta exposició i ens mostra, una vegada més, l’art com a motor de canvi i de transformació social”.

Clara Boj, directora del projecte d’investigació juntament amb Pedro Ortuño, ha explicat que “la intenció amb aquest projecte és abandonar una mirada global que ens distancia de les coses i buscar un cas d’estudi pròxim, com és el mar Menor, com a exemple d’un territori en col·lapse. Amb això ens plantegem què podríem aportar des de les pràctiques artístiques contemporànies en la recerca d’una solució per a aquest espai”.

La destrucció d’hàbitats i ecosistemes, la contaminació del sòl o l’eutrofització de les aigües (coneguda com a ‘sopa verda’) mostren la gravetat d’una situació que comença a amenaçar també el futur de les activitats humanes en el territori. Com van posar de manifest les devastadores inundacions de 2019, l’era de l’Antropocé, metàfora de l’impacte humà en el planeta, mostra contundentment els seus efectes en el mar Menor.

El projecte ha reunit artistes, científics i plataformes ciutadanes, entenent l’encreuament entre les arts visuals i altres disciplines com un detonant per al pensament, l’acció i la creació de narracions alternatives.

La sala Contraforts del Centre del Carme reuneix dotze projectes artístics, entre la instal·lació i la videocreació, obra d’Irma Arribas (ES), Clara Boj i Diego Díaz (ES), Julio Daniel Suárez (ES), boredomresearch (UK), Laboratori de Llum (ES), Jesús Nieto (ES), Pedro Ortuño (ES), Christina Stadlbauer (AU), Paul Sermon, Jeremiah Ambrose & Charlotte Gould (UK), Aurora Alcaide (ES), Isabelle Carbonell (EUA) i Salvi Vivancos (ES), juntament amb quaderns de camp, dibuixos exploradors, cartografies crítiques i registres de tallers i altres activitats d’investigació.

L’exposició, comissariada per María Ptqk, podrà veure’s fins al 10 de gener de 2021 i està organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb G. I. Art i Polítiques d’Identitat de la Universitat de Múrcia. En la investigació han participat també EcosisCOST Grup d’Investigació Ecologia i Ordenació d’Ecosistemes Marins Costaners de la Universitat de Múrcia i ha comptat el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso.

Out of sight, out of mind’

Els pròxims 7 i 8 de novembre, el Centre del Carme presentarà el dispositiu d’arts escèniques ‘Out of sight, out of mind’ obra de Paul Sermon, Jeremiah Ambrose i Charlotte Gould (UK), en el qual el públic podrà, de manera individual, endinsar-se en una experiència inversiva en 360° que, mitjançant tecnologies de realitat augmentada i telepresència, reelabora els imaginaris entorn del mar Menor.

Deixa el teu comentari