El Consell inverteix 1,2 milions a acabar tres edificis d’habitatges del centre de València les obres del qual van ser paralitzades en l’anterior legislatura

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha destacat “l’esforç del Consell per acabar habitatges que van ser paralitzades per l’anterior executiu valencià per a oferir-les als ciutadans per mitjà d’un lloguer assequible”.

Així ho ha assegurat durant la seua visita als edificis de la Plaça de l’Arbre 2 i la Plaça Coll-carrer Bisbesa del centre de València, que juntament amb les obres de l’edifici del Carrer Teixidors, suposen una inversió total de 1,2 milions d’euros. Allí ha estat acompanyada per la directora general de la Entitat Valenciana d´Habitatge i Sòl (EVha), Laura Soto.

Salvador ha explicat que aquests tres edificis, propietat de EVha, formen part del pla de reactivació de promocions d’edificació que van ser paralitzades per falta de planificació. Aquest pla suposa la represa d’un total de huit edificis en diversos municipis de la Comunitat, amb una inversió de 6,3 milions d’euros, per a ampliar el parc d’habitatge protegit de lloguer assequible en 111 habitatges més.

A això cal sumar-li el recent compromís aconseguit amb el Ministeri de Foment perquè col·labore en el finançament per a acabar de construir un edifici de 184 habitatges en el barri de la Torre de València, que es va deixar inacabat fa ja una dècada.

La consellera ha recordat que, tal com va dir fa uns dies el president de la Generalitat, Ximo Puig, “l’impuls al dret a l’habitatge és una realitat que es demostra amb fets concrets, com la reactivació i finalització de promocions d’habitatge que van quedar a mitjà construir a causa d’una mala gestió i que pròximament posarem a la disposició dels ciutadans”.

Salvador ha assegurat que aquest Consell té “la ferma voluntat de marcar un abans i un després en la política d’habitatge” de la Comunitat perquè considera que tindre accés a un habitatge “és una condició prèvia a tota vida digna, sobre la qual cosa la societat i els seus representants han d’assumir responsabilitats”.

Actuacions en marxa

Aqueixa responsabilitat es tradueix en accions concretes i efectives que s’han mostrat al llarg d’aquesta visita. La primera parada ha sigut en l’edifici de la Plaça de l’Arbre 2. El desembre passat la Conselleria licitava les obres per a finalitzar els huit habitatges protegides per un import de 957.043 euros.

Cal recordar que, a l’agost de 2010, l’Institut Valencià de l’Habitatge (IVVSA), hui EVha, començava les obres de rehabilitació. En tractar-se d’un immoble protegit amb greus deficiències constructives, el projecte preveia el buidatge interior de l’edifici, la consolidació de façanes i la construcció de huit pisos.

Després de la demolició de l’interior i l’estabilització de les façanes, al setembre de 2011 l’anterior Consell va paralitzar l’actuació i no ha sigut fins ara que l’actual govern valencià ha représ les obres.

Per a reiniciar les obres, ha sigut necessari realitzar una excavació arqueològica necessària per a actuacions d’aquest tipus en el centre històric de la ciutat, amb un cost d’uns 35.000 euros. Ara, després de la licitació, es durà a terme la resta de l’obra a executar, la construcció de l’edifici, donant resposta també a una reivindicació veïnal de Ciutat Vella.

En segon lloc, María José Salvador ha visitat l’edifici de sis habitatges de la plaça Coll-carrer Bisbesa, les obres del qual van ser paralitzades per l’anterior govern en 2010. El març passat l’actual Consell reprenia aquesta actuació que ja s’ha finalitzat i que ha comptat amb una inversió de 78.000 euros.

Els treballs han consistit principalment en la millora de les instal·lacions en el garatge i vestíbul, reposició de portes; col·locació de timbres i mecanismes; reposició de lavabos, bidets, aixeteries, mobiliari de cuina; col·locació d’aigüeres, forns i escalfadors de gas; restitució de plaques solars i instal·lació d’energia solar de la coberta.

Finalment, Salvador també ha fet referència a l’edifici del carrer Teixidors 18. La consellera ha recordat l’estat actual d’aquest immoble, les obres del qual van acabar en 2011, però que els successius actes vandàlics i ocupacions il·legals succeïdes en els últims anys l’han deixat en un estat lamentable.

Ara, amb una inversió de 180.000 euros, la Conselleria ha començat els treballs, centrats principalment en reparació d’escomeses de sanejament i electricitat, reposició d’extintors, reparació de vestíbuls, revestiment de sòls, serveis de serralleria, etc.

Salvador ha destacat la urgència d’aquesta actuació i ha lamentat “la passivitat de l’anterior Consell respecte a la problemàtica generada per aquest immoble”. No va ser fins a gener de 2018 quan EVha va recuperar la possessió d’aquest edifici de sis habitatges, després de ser desallotjat per la Policia Nacional. A més, per a evitar futures ocupacions, es va contractar un servei de vigilància.

L’objectiu és, segons la consellera, que en acabar la legislatura estiguen impulsades totes les actuacions que van ser paralitzades perquè siguen una realitat al més prompte possible.

Lloguer assequible

Així mateix, ha comentat que aquests edificis situats en barris de València ciutat, “en un moment determinat es van abandonar i és molt important que ara l’administració pública intervinga i siga la primera a recuperar i construir edificis en lloguer assequible per a la ciutadania perquè la gent torne a viure en els barris i els nuclis antics”.

A més de ser habitatges en règim de lloguer assequible, també se’ls aplicarà la resolució de la Conselleria d’Habitatge que estableix criteris socials que prioritzen a aquells col·lectius amb majors dificultats per a accedir a un habitatge com a víctimes de violència de gènere, afectats per un desnonament derivat d’una execució hipotecària, persones amb discapacitat, entre altres casos.

“Totes aquestes actuacions confirmen que l’habitatge protegit s’ha situat en primera línia d’acció d’aquest Consell a través d’importants inversions i aplicació de mesures que ajuden a mobilitzar els habitatges de la Generalitat que estaven paralitzades”, ha conclòs.

Deixa el teu comentari