El Consorci de Museus ofereix més de 20 activitats culturals i 17 exposicions per a gaudir-ne aquestes festes

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana proposa més de 20 activitats culturals i 17 exposicions per a gaudir-ne aquestes festes, tant a València, com a Castelló i a Alacant. Dansa, contacontes, cinema, visites i tallers per a explorar diferents formes d’expressió omplin l’agenda del Consorci de Museus per a acomiadar l’any.

A València, el Centre del Carme presenta l’exposició ‘Creixem al Carme’, l’última proposta del programa ‘Altaveu’, d’inclusió i cohesió social que tanca el 2018 amb un projecte educatiu i d’investigació que analitza la convivència entre institucions culturals i l’entorn en què aquestes es troben.

Des de 2016 s’han dut a terme diferents accions entre el Centre del Carme, l’Escoleta del Carme, el CEIP Santa Teresa i els veïns i veïnes del barri, els resultats de les quals es presenten en aquesta mostra alhora que es convida la ciutadania a participar en una exposició pensada perquè grans i menuts hi puguen interactuar.

La mostra presenta diversos materials perquè el públic els puga activar de manera independent. Així mateix s’han plantejat diferents sessions creatives en família que es desenvolupen al llarg d’aquestes festes sota títol de ‘Dràkodes i Drodàeks’ (del 22 al 4 de gener, amb reserva prèvia en didacticacmcv@gva.es), a més de sessions de titelles amb Elisa Matallín (22 de desembre, i 4 i 19 de gener, sense reserva).

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que ‘acomiadem el 2018 amb propostes noves i interessants per a tots els públics, així com amb alguns dels tallers que ens han acompanyat al llarg de l’any, la qual cosa consolida un programa d’educació i mediació que busca dessacralitzar els museus i centres d’art i convertir-los en espais accessibles i integrats dins de la vida quotidiana de les persones’.

Aquest pròxim cap de setmana, 22 i 23 de desembre (a les 12 hores), s’ofereix l’última sessió del laboratori de dansa en família, Nanobucles ’14’, en al·lusió al nombre de sessions celebrades al llarg d’aquest any. En aquesta ocasió Laila Hamwi i Helena Gómez proposen un exercici que uneix l’expressió artística i l’expressió corporal, i conviden els participants a crear el seu propi dibuix i el moviment que aquest els inspira.

A partir del pròxim dimecres 26 s’oferirà el taller ‘Somiadors’, una proposta intergeneracional de la mà de les artistes Constanza Soriano i Paula Calavera en col·laboració amb la psicòloga Eva Casero, basada en activitats d’experimentació creativa i emocional mitjançant l’expressió corporal i materials plàstics (del 26 de desembre al 4 de gener, a les 11 hores).

El dijous 27 (a les 12 i a les 18 hores) el Centre del Carme oferirà un concert molt especial: Amores Grup de Percusió presenta ‘Re-ci-clart’, un concert didàctic que aposta per la sostenibilitat. A través dels instruments creats amb elements quotidians i reciclats, entendrem que el pols i el silenci són també música, i que qualsevol element, fins i tot el nostre cor, pot crear ritme.

El diumenge 30 de desembre, el Centre del Carme rebrà la visita de l’il·lustrador japonés Taro Miura, que participa en la celebració del 20é aniversari de l’editorial valenciana Media Vaca.

A Taro Miura li interessa de manera molt especial el tema de la ciutat, que ha tractat en diversos llibres i que fa uns quants anys que explora a través d’un projecte personal que consisteix a crear la teua ciutat sobre la taula. Sempre hi ha coses en les nostres ciutats que ens agraden, i també coses que ens disgusten i que ens fan la vida més difícil.

Amb l’objectiu de construir entre tots la nostra ciutat ideal, Taro Miura desenvoluparà al Centre del Carme el taller ‘La ciutat de paper’, el qual ja ha realitzat prèviament al Japó i a Itàlia. Hi poden participar 25 persones, xiquets i xiquetes de 5 a 8 anys, acompanyats per adults.

Entre totes les activitats especials que ofereix aquest Nadal el Centre del Carme tampoc faltaran els CCCContes i CCCCinema, que oferiran diverses sessions amb entrada lliure, del 27 al 4 de gener.

A més, els alumnes del Màster Permea, Programa Experimental de Mediació i Educació a través de l’Art, oferiran visites guiades a l’exposició ‘Qüestió de fe / Qüestió de tros’ sota el títol ‘Ara què faig amb això?’ els dies 22 i 29 de desembre (a les 12.15 hores i a les 13.15 hores), sense reserva prèvia.

Exposicions València

Al Centre del Carme es poden visitar les exposicions ‘Daniel G. Andújar. Sistema Operativo. Colecciones’ fins al 20 gener; resultant de la convocatòria VO de comissariat, la mostra ‘Artfulness. Sentir – Cuerpo – Nosotros’ fins al 10 febrer; ‘Marla Jacarilla. Apuntes para una fuga’, de la convocatòria Escletxes de producció i suport a la investigació, fins al 17 de febrer; ‘Eduardo Hurtado. Oh! Monstruo’, fins al 10 febrer, ‘Llunyanies. Art Jove Polonés en la col·lecció de K. Musial’, fins al 27 gener; i ‘Babalunga i Kamolongos’ (del Festival Baba Kamo), fins al 13 gener.

Al Museu de Belles Arts de València es pot veure, fins al 6 de gener, l’exposició ‘Adsuara, Vicent i Peresejo. Tres escultors mediterranis entre la tradició i la renovació’.

D’altra banda la ‘Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana. Primers moments’, que es troba viatjant per la Comunitat, es pot veure en dues mostres: al Museu de la Cassoleria d’Ángel Domínguez de Potries, a través de l’exposició ‘Els altres paisatges’, fins al 6 de gener; i a Sagunt amb l’exposició ‘Disjuntives poètiques per a pensar el present’ a la sala d’exposicions Glorieta de la Fundació Bancaixa, fins al 17 febrer. A Sagunt, es pot veure també l’exposició ‘En defensa de la cultura’ a la Casa de Cultura del Port de Sagunt, fins al 6 de gener.

Festival Tenderete

Els dies 4 i 5 de gener el Centre del Carme serà seu de la 17a edició de Tenderete, festival d’autoedició gràfica i sonora. Al llarg de dos dies, projectes procedents de diferents ciutats es reuniran al voltant de xarrades, concerts, exposicions, tallers i una fira de publicacions. Tenderete és la festa dels fanzines, però també és un lloc de trobada per a la petita edició, l’art gràfic, el dibuix, els còmics i els llibres rars.

Activitats i exposicions Castelló

Al Museu de Belles Arts de Castelló acomiadem l’any amb dues activitats per a tots els públics: ‘La corxera viatgera’ i ‘Tornaveu’. Aquest dijous, 27 de desembre, acollirà l’última sessió de l’any del taller ‘La corxera viatgera’. La música en general i el cant en particular són una eina potent d’expressió de la naturalesa humana. No hi ha cultura que no empre la cançó com a vehicle de cohesió social i integració. A través de cançons populars, d’una manera lúdica i plenament sensorial es guiarà els participants per la col·lecció d’etnologia del museu.

El dissabte 29 s’oferirà una nova sessió de ‘Tornaveu’, les visites teatralitzades del museu dirigides a adults, xiquets i xiquetes a partir de 5 anys. Els seus participants descobriran els secrets i curiositats de la col·lecció.

Així mateix, al Museu de Belles Arts de Castelló, el Consorci de Museus exhibeix, fins al 27 de gener, la mostra ‘Vicent Rodés i Aries. L’estudi del natural’, que recupera la figura del pintor alacantí, considerat el màxim representant del retrat al pastel en el segle XIX.

Al Mercat de Castelló es pot veure la mostra ‘Amordazados’ fins a l’11 de gener. Es tracta d’un projecte de la fotògrafa Isabel Membrado en el qual l’autora indaga sobre la imatge de la masculinitat en la societat actual.

L’activitat del Consorci de Museus a la província de Castelló arriba també a Vilafamés, on el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni (MACVAC), exhibeix ‘Vis a vis. El disseny visita l’art’ fins al 3 de març, un diàleg entre la col·lecció del MACVAC i algunes peces destacades de dissenyadors i empreses de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb La Exprimidora (Associació de dissenyadors i creatius de Castelló).

Activitats i exposicions Alacant

A Alacant, aquest dissabte 22 de desembre, els xiquets i xiquetes de 5 a 12 anys no es poden perdre ‘Laboratoris de lletres i imatges’, un acostament a l’art a través de la literatura infantil, que ofereix el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA). En aquesta sessió es treballarà sobre ‘Imágenes que cuentan. Cómic, dibujo y narrativa’ (inscripcions en inscripciones@maca-alicante.es).

A més, el Consorci de Museus manté obertes tres exposicions a la província: ‘Luis Gordillo. Fotoalimentación’, fins al 27 gener al MACA, una mostra que aprofundeix en el Gordillo més pròxim a la fotografia a través de 200 peces dels anys 70, procedents majoritàriament de la col·lecció de l’artista; ‘#365ALC_PAISATGE’, tercer moment del projecte ‘Tot el que veus és art’ de la convocatòria 365diesALC, que s’exhibeix a la sala d’exposicions La Llotja del Peix, fins al 6 de gener.

Així mateix, manté oberta ‘Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres’, l’exposició que commemora el 150é aniversari del naixement del literat valencià, que està viatjant per la Comunitat, arriba al Centre d’Estudis i Arxiu Històric Municipal Alberto Sols (CEAHM) de Sax, on es podrà visitar fins al pròxim 27 de gener de 2019.

Un conjunt de propostes culturals d’accés gratuït i per a tots els públics per a gaudir d’aquestes festes i recordar a la ciutadania que els museus i centres d’art són espais oberts i dinàmics.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.