El Consorci de Museus rescata la figura de Vicente Rodes i reuneix l’exposició més gran dedicada al pintor alacantí

Se li coneixia com el “dit miraculós” per la seua habilitat en el retrat al pastel. Vicente Rodes Aries (Alacant, 1783 – Barcelona, 1858) va retratar la burgesia i l’aristocràcia valenciana i catalana de principis del segle XIX. Acadèmic supernumerari i de mèrit a l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València i primer director de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Vicente Rodes és un dels artistes de més qualitat i producció retratística de la primera meitat del segle XIX. Malgrat la seua prolífica producció, no se li ha dedicat cap exposició en més de 90 anys, i la seua obra es troba dispersa per diverses col·leccions tant públiques com privades, dins i fora d’Espanya.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta l’exposició “Vicente Rodes Aries. L’estudi del natural. De l’acadèmia al romanticisme” al Museu de Belles Arts de Castelló. Després d’una extensa investigació, l’exposició recupera l’obra del pintor alacantí i la posa a disposició del gran públic.

La mostra ha sigut inaugurada pel director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel director territorial de l’Institut Valencià de Cultura de Castelló, Alfonso Ribes, pel diputat de cultura de la Diputació de Castelló, Vicent Sales, i per la regidora de cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz, a més de pels comissaris de la mostra, Pilar Tébar i Sergio Pascual.

A la inauguració ha assistit també el director del Museu de Belles Arts de Castelló, Ferrán Olucha; la directora del Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant, Joserre Pérezgil; el director de conservació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Francesc Quílez; el director del Museu de Valls (Catalunya), Jordi Paris; David Gimilio, tècnic d’art valencià del Museu de Belles Arts de València, i José Miguel Baeza, de l’IES Jorge Juan d’Alacant.

Pérez Pont ha explicat que “amb aquesta exposició completem un capítol de la nostra història recuperant per al públic l’obra de Vicente Rodes. Gràcies a les investigacions dels comissaris, Sergio Pascual i Pilar Tébar, ha sigut possible localitzar uns dibuixos que han permés situar l’inici de la seua producció en una data anterior a la ressenyada fins al moment, a més d’exhibir un conjunt d’olis que es trobaven dispersos en diverses col·leccions, mostrar un gran nombre d’obres inèdites, restaurar diverses peces i contextualitzar el seu treball reconeixent la seua tasca dins de l’Acadèmia de Sant Jordi, entre altres troballes”.

Més enllà dels olis que conserven els museus de belles arts de València i Alacant, fins ara el coneixement de la seua obra havia quedat restringit a les concises cites en els diccionaris de pintors, o a estudis ja centenaris. La seua obra no s’havia vist més que en comptadíssimes mostres col·lectives, que es van dur a terme a cavall entre els segles XIX i XX, i l’única mostra monogràfica d’entitat va ser gràcies a la iniciativa del seu net, Fidel de Moragas i Rodes, en 1926 a Valls. Per aquest motiu, un elevat nombre de les obres que formen part d’aquest projecte són inèdites per al públic.

Segons Pilar Tébar, “Vicente Rodes és, junt amb José Aparicio, un dels pintors alacantins més importants de la primera meitat del segle XIX”, i ha destacat especialment la primera part de la mostra dedicada als seus anys de formació, de la qual no es tenia constància documental fins al moment.

“Va ser el retratista de la burgesia valenciana i catalana. Entre 1824 i 1834 es va fer un nom entre l’alta societat que buscava perpetuar el seu estatus. Dels seus retrats, els va captivar la seua vivor, inventiva i espontaneïtat”, explica Sergio Pascual, que ha assenyalat que “una gran part de la seua producció està en mans privades o en les cases de subhasta amb un valor molt alt de venda”.

Els comissaris de l’exposició han asseverat que “es tracta de l’exposició més important dedicada a Vicente Rodes, que mostra la qualitat de la seua obra i la seua relació i influència en l’esdevindre històric de la València i la Barcelona de l’època”.

Aquesta exposició, que es podrà veure fins al 27 de gener de 2019, s’organitza per blocs cronològics de les diferents etapes de la vida i obra del pintor, acompanyada per documentació de l’època. La mostra comença amb una primera part relacionada amb els seus inicis a Alacant i València, de formació i joventut, la més desconeguda. Poc se sabia dels seus primers anys fins a la localització i contextualització, a l’IES Jorge Juan d’Alacant, de més de 300 dibuixos antics del pintor procedents de l’escola de dibuix que en 1795 estava vinculada al Reial Consolat Marítim. El primer dibuix de Rodes data de 1799, la qual cosa situa els seus inicis en una data anterior a 1803, com s’afirmava en estudis anteriors.

Un segon bloc està dedicat a l’obra del Rodes madur. És en aquesta fase quan aconsegueix el reconeixement tant de l’àmbit acadèmic com del social. En aquest àmbit s’exhibeixen un conjunt de dibuixos procedents del Museu Nacional d’Art de Catalunya, així com diversos olis de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

En aquest sentit, el director del Consorci de Museus ha destacat que “aquesta exposició és fruit de la col·laboració entre els tres museus de belles arts de Castelló, València i Alacant promoguda pel Consorci de Museus fa més de dos anys, un projecte que ens ha portat a treballar junt amb altres museus d’Espanya i que ha refermat la nostra col·laboració amb altres institucions culturals com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, el Museu de Valls, el Museo del Romanticismo o la Real Academia de la Historia, com a exemple de la qualitat de les obres de Rodes”.

Deixa el teu comentari