El febrer del 2016 l’Escola de Danses de la Ribera compleix 12 anys

El febrer del 2016 l’Escola de Danses de la Ribera compleix 12 anys, i esta no serà una celebració qualsevol. Alguns es preguntaran com és això que es celebren els 12 anys i no els 10 com sol ser el més habitual, doncs la cosa és ben clara.

Som una associació que treballa l’esperit valencià des de les danses, les tradicions, les músiques etc. , i ha arribat el moment de donar a conèixer eixa part de la tradició que encara perdura i que sovint per estar arrelada oblidem. Les referències al número 12 són incomptables i tot l’assumpte ve des de fa moltíssim temps. Des de temps babilonis de fet. Fa diversos mil·lennis va ser gràcies a aquesta cultura que es va assentar el sistema sexagesimal (de 60 com els minuts o segons!) El sistema en si es remunta a la manera de comptar amb els dits, com sovint fem les persones encara. Tot va començar comptant amb el dit polze les tres falanges de la resta de la mà (és a dir 3 falanges per quatre dits). Si alcem un dit de l’altra mà, que està lliure, cada vegada que arribem a 12, que és el nombre total de falanges, arribem al 60. Així de senzill. Però clar, aquest sistema no es va quedar ací, ni molt menys. La raó que haja arribat als nostres dies és que el seu ús va ser propi de matèries més sublims, o no tant. Aquest número era considerat el sinònim de la perfecció i és que dotze vegades 30 graus formen els 360 graus d’una circumferència.

IMG_20150712_113548També es tracta d’un nombre sagrat que serveix per a mesurar els cossos celestes, encara que ja estava presenten en els signes del zodíac. Bíblicament 12 eren també el nombre de deixebles de Jesucrist, 12 els fruits de l’Esperit Sant, 12 tribus havien a Israel i Jacob tenia 12 fills. Jesús va aparèixer, 12 vegades després de la seua mort…

A l’estat espanyol malgrat que la Llei de 19 de juliol de 1849 va declarar obligatori l’ús del sistema mètric decimal en totes les transaccions comercials, seguim utilitzant els sintema sexagesimal, i de fet els ous, els bunyols solem comprar-los per dotzenes o mitges dotzenes, i mantenim la nostra vida lligada als 12 mesos de l’any i a un sistema horari partit en dotze hores on el dotze fa la funció de zero, i l’anomenem les dotze de la nit o del migdia. Cada hora està formada per 60 minuts (que no són altra cosa que 12 x 5) i cada minut per 60 segons, com si encara contarem amb els dits de les mans.

Així que per començar este camí del XII è aniversari de l’Escola de Danses de la Ribera què millor que fer-ho a partir del 12? Així que este diumenge 12 de juliol vàrem començar amb el nostre aniversari; o el que és el mateix els 12 mesos de celebració. Ho férem amb un curset, al casal multiusos, que ens impartiren els amics del grup de danses Realenc de Picanya encapçalats per la seua Mestra Carmen Mas i amb la col·laboració de la nostra mestra (Xelo Moragues) , per ensenyar-nos un “ball solt” de la comarca dels Serrans com és la jota fandango i seguidilla del Villar (Villar del Arzobispo). Un ball format per 3 balls encadenats que canvien d’estil quan la rondalla i els cantadors volen. Es completà la jornada amb una jota també molt característica de la zona com és la de Bugarra. La jornada fou instructiva, divertida, d’agermanament entre tres comarques com són els Serrans, l’Horta i la Ribera. Per més endavant s’estan programant conferències, exposicions i actuacions. Esperem i desitgem des de l’Escola de Danses de la Ribera que ens acompanyeu i gaudiu de tot allò que farem com gaudiu habitualment de tot el que ja hem fet.

Vos esperem al llarg d’estos dotze mesos!.

Peu

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.