El monestir de Sant Miquel dels Reis obri les seues portes amb visites guiades gratuïtes el 9 i 12 d’octubre

 Hi ha visites a les 12 h i a les 13 h reservant prèviament en el telèfon 96 3874002

default

El monestir de Sant Miquel dels Reis obri les seues portes els dies festius 9 i 12 d’octubre amb visites guiades per l’edifici. Les visites són gratuïtes telefonant al 96 3874002 per a reservar prèviament.

El monestir de Sant Miquel dels Reis va ser fundat pels ducs de Calàbria, Ferran d’Aragó i Germana de Foix, en el segle XVI, sobre l’antic monestir de Sant Bernat de Rascanya. En 1545, mitjançant la butla de Pau III, se suprimeix l’orde cistercenc i s’instaura en el seu lloc l’orde de Sant Jeroni amb el nou nom de Sant Miquel dels Reis. Actualment és la seu de la Biblioteca Valenciana.

En la visita guiada es conta l’evolució arquitectònica i històrica del monestir i es recorre el claustre Sud, l’església dessacralitzada de Sant Miquel, la cripta i el claustre Nord.

També es visita la sala permanent d’exposicions amb alguns documents destacats dels fons de la Biblioteca Valenciana i l’Espai de Carmen Calvo on s’exhibeix ‘Una conversación, 1997’, una de les obres amb què va participar Espanya en la Biennal de Venècia en 1997.

A més dels dies 9 i 12 d’octubre, el monestir es pot visitar amb guia els dimarts, dissabtes, diumenges i festius a les 12 hores i a les 13 hores. Sempre reservant prèviament per telèfon.

Història

En 1548, el duc de Calàbria encarrega a l’arquitecte Alonso de Covarrubias el projecte del nou monestir. Les obres comencen amb la construcció del claustre Sud. Una vegada conclòs, les restes mortals de Germana de Foix, difunta en 1536, són traslladades al monestir per exprés desig de la virreina, segons constava en el testament. També estan en la cripta les restes del seu marit.

Fins a la desamortització de Mendizábal en 1835, es manté com a monestir i després passa a propietat estatal. En 1879 es va transformar en presidi i a partir de 1939 va ser utilitzat per a empresonar els opositors de la dictadura franquista. Posteriorment ha tingut diversos usos, entre els quals va ser col·legi públic en la dècada dels 70 i 80.

Després d’una rehabilitació iniciada en 1997 que va recuperar-ne elements històrics i va habilitar els espais per a ús com a biblioteca, depòsits de material bibliogràfic i diverses sales de consulta i d’exposicions, es va convertir en la seu de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.