El Museu de Belles Arts destaca la figura del Mestre de Perea

Una exposició amb una dotzena de les seues obres mostra aquest autor fascinat pels brocats d’or en les figures bíbliques

La recent restauració i incorporació als fons del Museu de Belles Arts de la ‘Mare de Déu del Gremi de Moliners de València’ ha propiciat aquesta exposició del Mestre de Perea per a destacar un dels creadors més interessants de final del segle XV entre els primitius valencians, en l’expressió encunyada per historiadors de l’art.

És la primera vegada que s’ofereix una mostra monogràfica del Mestre de Perea. Des del Museu s’ha considerat oportú mostrar aquesta part de l’art valencià perquè hi ha encara molt per investigar en la pintura valenciana de la baixa edat mitjana i en la manera en què els artistes valencians van assimilar les novetats del Renaixement italià.

En l’exposició s’exhibeixen una dotzena de quadres d’aquest autor amb fons propis del Museu i amb obres de col·leccions particulars que permetran a la crítica i al públic en general ampliar i enriquir els seus coneixements sobre aquest pintor. En la selecció de les obres ha col·laborat l’historiador d’art José Gómez Frechina.

Per posar alguns exemples de les obres que s’hi poden contemplar: ‘Santa Llúcia’, ‘Mare de Déu de la Llet’, ‘Calvari de la Redempció / trasllat dels redimits de l’antiga provisió al Calvari’ i la ja esmentada ‘Mare de Déu del Gremi de Moliners de València’.

Les característiques peculiars i reiterades d’aquest autor són la tendència al realisme amb un cert gust pel detall, materialitzat en els ampul·losos i rics brocats que vesteixen algunes santes figures i altres personatges bíblics. Una altra de les singularitats és que en les figures humanes deixa veure l’orella entre els cabells.

El Mestre de Perea és un pintor anònim actiu a València a final del segle XV i principi del XVI. Se’l coneix per aquest nom perquè l’artista va pintar el ‘Retaule dels Tres Reis’ del convent de Sant Doménec de València, el patrocini del qual va concertar Pedro de Perea, trinxant major (empleat de palau que trinxava, servia la copa i feia la salva del menjar) del rei Ferran el Catòlic.

Aquest retaule ha sigut intervingut en diverses fases pels tècnics de l’IVCR+i. En l’actualitat, tota la policromia està restaurada, i reconstruïda la maçoneria, així com el suport. Falta la neteja de l’or i el daurat de les parts refetes. L’última fase de restauració es farà cara al públic, com s’ha fet amb la predel·la del Centenar de la Ploma, que tant d’interés ha despertat entre els visitants.

‘El Mestre de Perea, un primitiu valencià’, que estarà oberta fins al 24 de gener de 2021, ha sigut presentada per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i el director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.