El Museu Nacional de Ceràmica i les Escoles d’Art i Superior de Disseny de València i Castelló connecten joieria i ceràmica

La mostra ‘Connexions entre joieria i ceràmica’ exhibeix 15 peces de joieria realitzades amb materials ceràmics.
L’exposició és el resultat d’un projecte d’investigació i innovació educativa de les Escoles d’Art i Superior de Disseny de València i Castelló

El Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’, a València, pertanyent al Ministeri de Cultura i Esport, obri hui al públic l’exposició ‘Connexions entre joieria i ceràmica. Del disseny a l’objecte i posada en escena’, que mostra creacions de joieria realitzades amb materials ceràmics.

La mostra exhibeix un total de 15 peces, resultat d’un projecte d’innovació i investigació educativa secundat per la Generalitat Valenciana, que uneix dues disciplines en auge com són la ceràmica artística i la joieria contemporània.

Connexions: un projecte multidisciplinari i col·laboratiu
El Professorat i l’alumnat de les Escoles d’Art i Superior de Disseny de València i Castelló, coordinats pels professors Ana Llorens (Departament de Ceràmica, EASD Castelló) i Carlos Pastor (Departament de Joieria, EASD València), van començar aquest projecte multidisciplinari durant el curs 2018-2019, completant successivament totes les fases del disseny, materialització i comunicació. La participació de diferents especialitats (Fotografia, Disseny Gràfic, Disseny de Moda, Ceràmica i Joieria) posa de manifest la importància d’explorar les sinergies en els contextos educatius, fins i tot treballant a distància, per a aconseguir resultats d’experimentació artística d’alt nivell.

L’eix temàtic de l’exposició és el concepte de “gran, resistent i lleuger” buscant conjuminar les propietats específiques de cada material: la lleugeresa de la ceràmica i la resistència del metall. L’objectiu era unir els materials bàsics de les dues especialitats, amb tota la tradició i dificultats tècniques que comporten. Les quinze peces –fermalls, collarets i anells– van ser dissenyades conjuntament, encara que elaborades en fases diferenciades per a cada material, creant-se primer els elements ceràmics en la EASD Castelló i després els metàl·lics en la EASD València. Tots dos materials formen una simbiosi perfecta i, encara que és una relació que ve d’antic, cada vegada més ceramistes s’acosten a la joieria i viceversa.
Amb aquesta exposició, el Museu aposta de nou pel disseny contemporani i la col·laboració amb escoles d’art i disseny, i especialment amb la EASD de València, amb la qual, des de 2012, col·labora en la trobada internacional de joieria contemporània, Melting Point.


La mostra, que es va exhibir a la sala Menador Espai Cultural de Castelló entre els mesos de febrer i abril de 2021, estarà oberta al públic a la sala d’exposicions temporals II del Museu fins al pròxim 13 de juny.

Deixa el teu comentari