El Museu Nacional de Ceràmica i les Escoles d’Art i Superior de Disseny de València i Castelló connecten joieria i ceràmica

La mostra ‘Connexions entre joieria i ceràmica’ exhibeix 15 peces de joieria realitzades amb materials ceràmics.
L’exposició és el resultat d’un projecte d’investigació i innovació educativa de les Escoles d’Art i Superior de Disseny de València i Castelló

El Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’, a València, pertanyent al Ministeri de Cultura i Esport, obri hui al públic l’exposició ‘Connexions entre joieria i ceràmica. Del disseny a l’objecte i posada en escena’, que mostra creacions de joieria realitzades amb materials ceràmics.

La mostra exhibeix un total de 15 peces, resultat d’un projecte d’innovació i investigació educativa secundat per la Generalitat Valenciana, que uneix dues disciplines en auge com són la ceràmica artística i la joieria contemporània.

Connexions: un projecte multidisciplinari i col·laboratiu
El Professorat i l’alumnat de les Escoles d’Art i Superior de Disseny de València i Castelló, coordinats pels professors Ana Llorens (Departament de Ceràmica, EASD Castelló) i Carlos Pastor (Departament de Joieria, EASD València), van començar aquest projecte multidisciplinari durant el curs 2018-2019, completant successivament totes les fases del disseny, materialització i comunicació. La participació de diferents especialitats (Fotografia, Disseny Gràfic, Disseny de Moda, Ceràmica i Joieria) posa de manifest la importància d’explorar les sinergies en els contextos educatius, fins i tot treballant a distància, per a aconseguir resultats d’experimentació artística d’alt nivell.

L’eix temàtic de l’exposició és el concepte de “gran, resistent i lleuger” buscant conjuminar les propietats específiques de cada material: la lleugeresa de la ceràmica i la resistència del metall. L’objectiu era unir els materials bàsics de les dues especialitats, amb tota la tradició i dificultats tècniques que comporten. Les quinze peces –fermalls, collarets i anells– van ser dissenyades conjuntament, encara que elaborades en fases diferenciades per a cada material, creant-se primer els elements ceràmics en la EASD Castelló i després els metàl·lics en la EASD València. Tots dos materials formen una simbiosi perfecta i, encara que és una relació que ve d’antic, cada vegada més ceramistes s’acosten a la joieria i viceversa.
Amb aquesta exposició, el Museu aposta de nou pel disseny contemporani i la col·laboració amb escoles d’art i disseny, i especialment amb la EASD de València, amb la qual, des de 2012, col·labora en la trobada internacional de joieria contemporània, Melting Point.


La mostra, que es va exhibir a la sala Menador Espai Cultural de Castelló entre els mesos de febrer i abril de 2021, estarà oberta al públic a la sala d’exposicions temporals II del Museu fins al pròxim 13 de juny.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.