El nou jardí de la plaça de Sor Guillermina incrementa les zones verdes de qualitat en Montolivet

El vicealcalde, Sergi Campillo, ha visitat este matí les obres en execució, que suposen una inversió de més de 100.000 €, corresponents als Pressupostos Participatius

“És molt important disposar de zones verdes de qualitat per al veïnat en tots els barris, i en este cas al barri de Montolivet, que prompte podrà gaudir d’un nou jardí, a la plaça de Sor Guillermina, en l’espai situat entre l’avinguda d’Amado Granell i els carrers de Penyagolosa i de Lluís Oliag”. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha visitat este matí les obres en execució d’esta nova zona verda, junt amb a l’associació de veïns i veïnes del barri. El projecte suposa una inversió de més de 100.000 euros, corresponent als Pressupostos Participatius 2018-2019.

L’actuació dona resposta a la iniciativa veïnal que, a través de l’eina de participació Decidim VLC va proposar en el seu moment l’execució d’un nou jardí en esta parcel·la. La inversió ascendeix a 110.757,77 € (IVA inclòs), i atés que les obres avancen a bon ritme, tal com ha comprovat Campillo, es preveu que concloguen en el termini previst, a l’octubre (el termini fixat era de 4 mesos des del seu inici, que va tindre lloc el mes de juny passat).

La parcel·la pertany al barri de Montolivet (Quatre Carreres), encara que urbanísticament se situa en la zona de l’Eixample amb vials perpendiculars que formen la quadricula típica d’esta tipologia. En el seu entorn immediat està un dels eixos principals de València, l’avinguda Peris i Valero, que el separa del barri de Russafa, tots dos molt pròxims. Tal com ha recordat el vicealcalde, l’actuació consisteix en la regeneració d’un solar que estava abandonat, i que està sent enjardinat amb zones de vegetació, descans i jocs infantils.

En els anys huitanta, este espai era un pati d’illa obert a un vial de trànsit rodat; i posteriorment es va transformar en un pati obert i sense construccions que donava a un carrer per als vianants amb enjardinament. Havia quedat com un espai lliure retirat del carrer i envoltat per tres dels seus fronts per edificació. En el moment d’inici de les obres d’enjardinament, l’espai es trobava a l’interior d’un pati d’illa amb accés per als vianants per la plaça de sor Guillermina. Es tracta d’una parcel·la amb una superfície total de 592 metres quadrats.

El nou jardí està envoltat per edificacions residencials en pati d’illa. Sergi Campillo ha recordat que este nou jardí “naix amb la voluntat de ser, tant per les seues dimensions com per la seua ubicació, una dotació d’àmbit local”. “En l’entorn ja existeixen jardins de diferent grandària per a persones de diferents edats –ha afegit- però este pretén servir, fonamentalment, a un públic d’edats primerenques i als seus acompanyants”.

Per això, el disseny del jardí ha fragmentat l’espai disponible en àrees de relació, la qual cosa permet dividir el jardí en espais més controlables i acollidors: zones de passeig entre els espais enjardinats, espais d’estada associats a la vigilància de xiquets i xiquetes i, al fons, una zona dedicada a jocs infantils amb equipament específic. El criteri fonamental per a distribuir l’espai entre zones enjardinades, d’estada i de jocs ha sigut la seguretat, amb la vista posada a separar a les criatures del trànsit i de l’accés dels vehicles de poda, així com l’accessibilitat i la privacitat.

S’actua sobre una superfície de 592 m², dels quals 146,38 m² corresponen a superfície enjardinada, 137,80 m² són superfície amb terra, 228,96 m² superfície pavimentada, i 78,86 m² per a superfície de jocs, amb llosetes de seguretat. Quant a les espècies d’arbratge, són de fulla caduca per a permetre l’entrada del sol a l’hivern, completats amb plantes entapissants i arbustives. Finalment, s’instal·larà una font d’aigua potable, bancs (sense suport, amb suport i amb suports isquiotibials), papereres i jocs infantils (gronxador-cistella, carrusel, balancí…), fanals i cartells informatius tant de l’àrea infantil com d’àrea de prohibició d’accés amb mascotes.

Comenta la notícia