El Oceanogràfic es consolida com l’aquari amb major nombre de taurons d’Europa

Taurons 2019 mostra de forma transversal en tots els hàbitats, inclòs el Restaurant Submarí, més de 100 exemplars de més de 20 espècies

Conferències de la Fundació Oceanogràfic, cursos, tallers i campaments giraran entorn dels esquals
Avanqua inverteix 2,8 milions en novetats com les Illes Oceàniques o en singulars aquaris de paisatge submergit
Enguany s’obri al públic el programa de l’Hospital de Tortugues i es posa en marxa el programa Animal Ambassador
València 6 de març de 2019.- El Oceanogràfic de València s’ha consolidat com l’aquari d’Europa que té major número i espècies de tauró i un dels cinc primers en el món.

Per això realitzarà al llarg de 2019 un programa transversal d’exhibició, divulgació i conscienciació en totes les seues àrees, departaments i activitats, amb la finalitat d’enriquir l’experiència i conscienciació sobre l’animal que major fascinació desperta.

La campanya 2019 recopila, ensenya i distribueix en tots els hàbitats del Oceanogràfic els seus més de 100 exemplars i més de 20 espècies amb un esforç expositiu per a posar “cara a cara” amb els taurons als seus visitants.

Una exposició transversal
En l’edifici d’Accessos s’ha instal·lat unes columnes d’aigües amb siluetes de tauró que transmeten la sensació d’immersió fins a arribar al tanc central, al voltant del qual s’ha construït una platja accessible per a aproximar els animals, sobretot, als xiquets i xiquetes que disposaran d’un racó infantil.

Allí es trobaran les espècies Martell, Puntes negres, Nodrissa de cua curta, Catifa, Lletós i Zebra.
En l’àrea d’Oceans es conjuminen dos dels mars més grans del planeta, Pacífic i Atlàntic, i es reconvertirà, amb una nova il·luminació, en una mostra combinada de tots dos, la qual cosa permetrà accedir al major nombre d’espècies. En la zona, un gran maliciós, dins d’una tematització portuària, dóna la benvinguda i serveix de trucada d’atenció al problema de la sobrepesca i de l’extracció d’aletes (“finning”) per al consum. A més es retiren totes les baranes dels aquaris per a acostar els animals a l’espectador.

En els seus gegantescos i profunds espais es poden veure els grans exemplars de Nodrissa, Puntes blanques, Port Jackson, Angelote, Bou i Gris.

En la instal·lació del Bosc de Kelp o de les grans algues hi haurà curiosos taurons fluorescents camuflats en la vegetació, la qual cosa suposarà un repte descobrir-los, igual que els ous de tauró Gatvaire instal·lats en l’exhibició “Misteris del Mar” en els quals es poden veure els embrions. En acabar aquesta ruta es podrà conéixer el tauró de Groenlàndia, gràcies a una maqueta a grandària real.

L’exhibició de taurons recorre tot el Oceanogràfic i arriba, fins i tot, fins al Restaurant Submarí on s’incorporaran musolas, musolas pintades i alitanes i fins al Mar Roig, amb el tauró Groc. A Mediterrani es podrà observar el Gatvaire, i en Temperats/Tropicals les espècies Lleopard, Unflat i Cornudo
Cara a cara amb taurons

Al llarg de l’any s’obriran diferents exposicions que completen l’imaginari d’estar “cara a cara” amb els taurons com les fotografies, que envolten la cúpula de l’Àrtic, en les quals es reflecteix el dia a dia dels cuidadors d’animals i que seran posteriorment substituïdes per les impactants imatges del científic i fotògraf Edgar Becerril.
A més, en l’edifici d’Accessos s’exposa la visió especial dels taurons del Oceanogràfic que donen els seus propis cuidadors, amb fotografies que han realitzat sota les directrius del fotògraf submarí Vicent Renovell.

A més, també es podrà caminar plàcidament entre taurons gràcies a les grans recreacions que s’incorporaran en el viari nord, flanquejant la reproducció a grandària real de la gran balena blava. Per a això, Mark Dando, el reconegut com el millor il·lustrador científic del món de elasmobranquios, ha dissenyat un conjunt d’aquests animals a grandària real.

A més de les activitats conegudes com L’altre costat de l’aquari, Busseja amb taurons, Dormir amb taurons i Halloween amb taurons, es desenvoluparan altres de caràcter didàctic com un curs sobre taurons, tallers infantils i el recorregut “temartico” dedicat a taurons, així com els campaments de Pasqua i Estiu, tematizados especialment sobre els esquals.
Quaderns Rubio publicarà, per primera vegada i en col·laboració amb el Oceanogràfic, un número de lectura comprensiva, en anglés i castellà, sobre aquests elasmobranquios.
Hospital de tortugues i incubació de taurons

La Fundació Oceanogràfic saca parteix dels seus projectes de l’edifici actual d’Educació, no visitable, fins a una àrea del recorregut públic en la qual els visitants podran conéixer el treball que se segueix en la famosa ARCA del Mar, coneguda com l'”Hospital de tortugues” i altres programes.

La Fundació Oceanogràfic continuarà amb projectes d’investigació com el d’incubació, reproducció i recuperació de tauró i ratlla a partir dels ous, l’anomenat col·loquialment la “granja de taurons”, que es desenvolupa en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, i que conclou amb la seua solta en alta mar.

Així mateix, la Fundació ha centrat el seu cicle de conferències d’enguany en els esquals amb l’aportació dels principals especialistes internacionals. Va començar el passat 4 de març amb la intervenció de Paul Coix i l’investigador de la Fundació, Pablo García, i seguirà amb Joao Correia, Sarah Fowler, Sonja Fordham, Eleonora de Sabata i Rolf Williams.
Illes Oceàniques i aquaris amb paisatge submergit

Al llarg de 2019, el Oceanogràfic invertirà 2,8 milions en l’ampliació de la seua població animal i sobretot en instal·lacions com les Illes Oceàniques, enfront de les actuals Continentals, en les quals es donarà acolliment a animals que són exemple del gigantisme que es dóna en aquestes zones, a causa de l’absència de depredadors. Es podran observar les gegants tortugues de Aldabra, espectaculars oques hawaianes i rèpliques de dracs de Komodo, entre altres animals.

A més el valencià, Albert Escrihuela, deixeble del mestre del “Aquascaping”, Takashi Amano, ha instal·lat tres aquaris d’aquest paisatgisme subaqüàtic en l’edifici del Restaurant Submarí amb paisatges de muntanyes i boscos. També muntat altres set aquaris (gambarios) on se situaran estranyes i belles espècies de gambes que experimentaran immediatament una gran reproducció.
Els animals s’expliquen
Un nou concepte de connexió amb el visitant començarà enguany amb el desenvolupament del programa “Animal Ambaixador” pel qual els propis animals són els ambaixadors de la seua espècie, els que a través dels seus cuidadors expliquen als visitants les seues característiques i riscos. El programa s’estén a un gran nombre d’animals, des d’ocells a tortugues.

OCEANOGRÀFIC de València, amb més de 20,5 milions de visitants, és l’element més rellevant de la Ciutat de les Arts i els Ciències i el centre més visitat de la Comunitat Valenciana. Gestionat per Avanqua, pertanyent a Global Omnium, el Oceanogràfic és l’aquari més gran d’Europa en el qual es representen tots els ecosistemes del planeta. L’objectiu final és que el Oceanogràfic contribuïsca al coneixement i la conservació del medi ambient marí, proporcionant als nostres visitants una experiència única, enriquidora i atractiva.

FUNDACIÓ OCEANOGRÀFIC de València naix amb l’objectiu d’ampliar la missió de l’aquari, complementant-la amb el desenvolupament d’iniciatives de responsabilitat social i ambiental que impregnen l’esperit i el treball realitzats.

SOBRE el GRUP AVANQUA. Integrat per Global Omnium, l’Aquari de Vancouver (el Canadà) i Ket Gestió des d’agost de 2015 es converteix en principal accionista del projecte NOU OCEANOGRÀFIC de València amb dos objectius principals: actuar com a pol d’atracció turística cap a València i ser un centre científic que es preocupa per la conservació, investigació i divulgació de la vida marina.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.