El Partit Popular d’Alzira demana explicacions tècniques sobre el canal de les Basses

Des del Grup Popular sol·licitem que ens aclarisquen si el fet de deixar les comportes del canal obertes va acréixer la inundació.
La versió inicial de l’alcalde, el testimoniatge d’alguns veïns, i el fet que l’informe tècnic arreplegue dades únicament a partir de les 6 am, acreixen els dubtes respecte a l’estat de les comportes

El Grup Popular alcireño va demanar explicacions en l’última Comissió Informativa de Foment a la qual van assistir tècnics municipals després de sol·licitar-ho el nostre grup polític, a l’efecte d’esclarir l’estat de les comportes del nou canal la nit de les inundacions, així com la possible relació d’aquesta nova infraestructura amb les mateixes.

Les contradictòries explicacions de l’alcalde que en la Junta de Portaveus del 17/11/18 va dir que les comportes van estar tancades durant les inundacions, per a la setmana següent en la reunió amb veïns del barri de les Basses afirmar que van estar tancades a la nit obrint-se el matí següent, ens susciten dubtes respecte a l’explicació oficial.

Dies després en Comissió informativa els tècnics municipals van afirmar que, el motiu de l’existència d’aquestes comportes és que no entre l’aigua del barranc de la Casella a aquesta infraestructura. En aquesta ocasió, l’alcalde al costat dels tècnics van afirmar que les comportes van estar obertes en tot moment durant els episodis de pluges.

Este podria haver sigut el motiu pel qual l’aigua va entrar en el nou canal fins a inundar-ho i fer-ho desbordar en la part lindante a la partida agrícola dels Basses, on 20 hectàrees de camps de caquis i tarongers així com alguns habitatges, van ser inundades més d’un metre romanent diversos dies entollades.

Segons la versió d’alguns veïns assistents a les diferents assemblees organitzades per l’Ajuntament, aquests van poder comprovar que en tirar plaques de suro blanc al canal aquestes es dirigien cap a la zona de la rotonda de taulers Castells i el Camí de l´Arena, acreixent els dubtes suscitats i que des del PP d’Alzira exposem. Propietaris dels camps i dels habitatges adjacents al Camí dels

Pescadors també van mostrar la seua sorpresa en observar la magnitud de la inundació, mai ocorreguda en aquesta zona, així com que el corrent en aquest camí anara en direcció al barranc Fosc, que va augmentar el seu cabal de forma torrencial, anegando en direcció a la Frial ràpidament. També des de la rotonda de Castells, l’aigua es va dirigir a la coneguda com a finca de la Torre inundant el polígon d’Hisse Cream i el barri del parc de la Alquenència.

Des del Partit Popular veiem indicis més que suficients perquè s’estudie per més tècnics, també aliens a l’Ajuntament, si el fet que les comportes del nou canal van estar obertes, com afirmen els tècnics va ser la causa que entraren les aigües del barranc de la Casella al canal en sentit contrari per al qual va ser dissenyat provocant la magnitud de les inundacions.

L’estudi tècnic al que hem tingut accés relata el comportament del canal a partir de les 6 del matí del dia 16, o siga el dia següent a les inundacions, en el qual el nivell de l’aigua ja havia descendit, però no ofereixen dades de l’horari de màxima crisi, el que va discórrer des de les 23 hores del dijous dia 15 a les 4 hores de la matinada del divendres dia 16 en el qual l’aigua va començar a descendir ràpidament.

Des del Grup Popular demanem que s’investigue sobre el terreny aquest fet ja que en declarar que estaven obertes les comportes durant tot l’episodi al mateix temps que el barranc de la Casella passava amb tot el seu cabal, i com va afirmar l’alcalde en comissió informativa, estaríem davant la causa principal de la magnitud de les inundacions, la qual ens serviria, a més de per a valorar objectivament l’eficàcia de la construcció d’aquest canal, per a exigir responsabilitats polítiques.

Deixa el teu comentari