El Ple de Mislata aprova per unanimitat un pressupost de 30’4 milions per a 2019

El govern de Bielsa trau avance amb el suport de tots els grups polítics els comptes de 2019, que redueixen el deute públic, la pressió fiscal sobre el ciutadà i la recaptació de l’IBI, i augmenten la despesa en totes les partides de caràcter social

L’Ajuntament de Mislata va aprovar ahir dijous, en el ple ordinari de novembre, el pressupost municipal per a l’exercici 2019, la xifra total del qual ascendeix a 30.393.159,97 €. El govern de Carlos Fernández Bielsa ha presentat uns comptes que suposen, segons les seues paraules, “Un gran pressupost per a seguir fent polítiques per a les persones. Est és el model de gestió que ha identificat la nostra forma de governar en els últims anys. Una gestió eficaç, el compromís amb els qui més ho necessiten i una potent xarxa de serveis i de projectes que ens situen com a referents a nivell cultural i educatiu, són els pilars d’aquest pressupost”.

El grup Ciutadans ja havia manifestat que recolzaria els comptes del govern municipal per incloure mesures en les quals havien treballat conjuntament. Durant la sessió plenària, la portaveu del govern socialista va efectuar una proposta in voce per a traure avant el pressupost municipal de 2019 amb el suport de tots els grups. María Luisa Martínez Mora va proposar que l’esmena més reseñable presentada pels grups Popular i Compromís, consistent en un increment de 94.000 euros per a conveniar ajudes a escoles infantils de Mislata, tirara endavant. A més, els grups de l’oposició van haver de retirar totes les esmenes després de l’informe de l’Interventor, qui va traslladar al ple la impossibilitat d’aprovar-les per incomplir la normativa vigent.

Referent als comptes, un any més, s’augmenta la despesa en totes les partides de caràcter social. En concret, destaca la partida de Serveis Socials, que supera els 4 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 9’82% respecte a l’exercici anterior. La pujada està motivada, explica la regidora d’Hisenda, Mª Luisa Martínez Mora, “pel reforç d’alguns programes assistencials que portem anys oferint a la ciutadania i per l’augment de les ajudes socials”.

Al costat de la despesa en Serveis Socials, les àrees de gestió més significatives a nivell pressupostari són Seguretat Ciutadana (amb 4’1 milions d’euros, incrementant-se un 3’3%), Medi ambient, Neteja i Recollida de residus (3’8 milions, que suposa un 5’3% més), Esports (fregant els 1’7 milions, augmentant un 10%), Educació i Infància (amb més de 1’2 milions, s’incrementa un 10’5%) i Cultura (amb 1 milió d’euros, augmenta un 18%).

Quant a les variacions percentuals, les partides que més pugen en el pressupost de 2019, pel que fa a l’exercici anterior, són Sanitat (incrementant-se en un 75’20%), Persones Majors (augmentant un 38’12%), Participació Ciutadana (que puja un 33’80%), Joventut i Mobilitat (ambdues pugen al voltant d’un 27%) i Dona i Cultura (les partides de la qual s’incrementen en un 18%).

En l’altre extrem, és destacable la baixada en un 5’20% de la despesa d’Administració General, disminuint la partida en més de 242.000 € respecte al 2018. També es redueix considerablement la partida de Comunicació en un 18’5%. I una altra baixada important és la del deute públic històric, que es reduirà un 9’43% més, i se situarà entorn dels 13’2 milions d’euros, lluny dels 39’5 milions que va reflectir la auditoria de 2011. Concretament, en un any, el deute baixarà dels 400 als 307 euros per habitant, quedant també molt lluny dels 919 euros per habitant de 2011. En resum, en 8 anys el govern de Bielsa ha aconseguit reduir el deute municipal a un terç de l’heretada.

En total, els comptes per al pròxim exercici creixen en una mica més de mig milió d’euros respecte a 2018 (de 29’8 a 30,4 milions d’euros), a causa de l’increment de les transferències d’altres administracions, especialment de la Generalitat Valenciana. D’altra banda, el govern rebaixa la pressió fiscal als veïns, reduint-se entorn dels 70.000 euros en concepte de recaptació de l’IBI. I al seu torn, l’Ajuntament mantindrà la seua capacitat inversora. Per a Martínez Mora, “estem ja en una etapa d’estabilitat pressupostària i ara toca revertir aquests bons resultats econòmics en polítiques que milloren la vida dels nostres veïns i veïnes”.

Per primera vegada en 8 anys el pressupost municipal proposat per l’equip de govern compta amb el suport unànime de tots els grups polítics. I es tracta també de la primera vegada en dècades que els comptes s’aproven al novembre i podran ser aplicable a partir de l’1 de gener, la qual cosa demostra que és un gran pressupost per a seguir millorant Mislata.

Deixa el teu comentari