El PPCV presenta una iniciativa perquè Puig inste el Govern a canviar la LOREG i que 100.000 valencians puguen votar des de l’estranger amb garanties

L’últim govern de Zapatero va modificar la Llei i va introduir una normativa que s’ha demostrat “ineficient” perquè deixa fora a milers de valencians

En les últimes Eleccions Generals només el 6% dels valencians inscrits en el CERA van poder exercir el seu dret a vot, enfront del 31% de 2008

El PP proposa la col·locació d’urnes, ampliar de 3 a 7 els dies de votació i incrementar els llocs per a exercir el dret a vot

El Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) ha presentat una iniciativa en Les Corts Valencianes perquè el Consell inste al Govern d’Espanya a modificar els articles de la Llei orgànica del Règim Electoral General referits al vot exterior perquè 100.000 valencians puguen exercir el seu dret a vot amb totes les garanties.

La sotssecretària regional del PPCV, Elena Bastidas -responsable de vot exterior-, ha explicat que l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero va modificar en 2011 la Llei i va introduir una normativa que, des de la seua implantació, “ha demostrat que es tracta d’un procés ineficient ja que que impedeix, de facto, exercir el dret a vot de milers de valencians residents en l’exterior”. Des de 2011 fins a 2016, la caiguda de participació dels electors va ser molt significativa, posant de manifest “importants deficiències” del sistema de vot pregat. Un sistema que afecta a 60.000 valencians, 37.000 alacantins i quasi 10.000 castellonencs.

Tant és així que en les Eleccions Generals de 2008 es van escrutar el 31,88% dels electors del CERA –Cens Electoral de Residents Absents-, xifra que xoca amb les de les Eleccions Generals de 2016, ja que dels 1.924.087 electors inscrits només el 8,78% van aconseguir sol·licitar el vot en forma i termini i solo el 6,30% van aconseguir exercir el seu dret.

“Davant una situació de tal injustícia amb els valencians residents en l’exterior promoguda pel Govern socialista de Rodríguez Zapatero l’any 2011, només cap una nova reforma de la LOREG que corregisca aquesta situació i possibilite l’exercici real i efectiu del seu dret de sufragi”, ha assenyalat Bastidas.

Per això, el PP demana la modificació “amb caràcter d’urgència” de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General, en els articles referits a l’exercici del vot pels espanyols residents en l’exterior, eliminant la sol·licitud del vot, combinant totes les possibilitats de participació electoral que siguen possibles i simplificant el procediment en benefici de l’eficiència, l’agilitat i la transparència.

“Aquest sistema menyscaba de forma greu el dret de sufragi de tots els espanyols residents en l’exterior, per la qual cosa el Partit Popular ha manifestat de forma reiterada el seu compromís a favor de la reforma de la LOREG, amb l’objectiu de millorar la participació electoral dels espanyols residents en l’exterior”.

Canvis proposats

Davant aquesta situació el PP proposa l’eliminació de la sol·licitud (prec) del vot per als electors residents a l’estranger en els processos electorals de l’Estat en els quals tenen dret a participar i s’instarà a col·locar urnes per a poder depositar el vot a l’estranger de manera que “siga excepcional el vot per correu”. A més es proposa incrementar els dies de votació en l’exterior de 3 a 7 que estaria comprés des del dissabte anterior fins al diumenge, incloent dos caps de setmana i augmentar els llocs de votació de manera que es poguera utilitzar no solament els Consolats, sinó també els Consolats Honoraris, Casas Regionales, Casas d’Espanya, Institut Cervantes i altres centres habilitats segons la població espanyola resident en aqueixes ciutats.

Es proposa a més, garantir l’efectivitat del vot per correu, enviant la documentació de les Oficines del Cens Electoral per valisa a les Ambaixades i aquestes que els distribuïsquen per correu o missatgeria urgent i interna del país i que el recompte del vot dels espanyols en l’exterior que es faça en comptes del dia 3r, el 5é dia per a tindre la possibilitat que arriben a temps.

En aquesta línia, s’insta a combinar totes les possibilitats per a millorar la participació electoral, fent efectius tots els mecanismes que siguen precisos per a l’exercici del dret al sufragi amb les mateixes garanties que tenen els ciutadans residents a Espanya.

A més, el PP insta a simplificar el procediment, defensar l’exercici del dret al vot dels espanyols residents en l’exterior sota els principis de personalitat, transparència, efectivitat, garantint sempre la identitat de l’elector.

Deixa el teu comentari