El servei de Cirurgia de l’Hospital Clínic de València consolida l’ús de la imatge 3D preoperatòria en la cirurgia de pàncrees complexa

Els professionals usen la modelització d’imatges en 3D per a planificar les operacions
Els models gràfics en 3D ajuden a l’hora de realitzar consultes en línia amb cirurgians que treballen en altres centres i faciliten la docència

El servei de Cirurgia de l’Hospital Clínic de València ha afermat en els últims mesos l’ús de la modelització d’imatge en tres dimensions per a la planificació de cirurgies pancreàtiques complexes. Fins al moment, ja s’ha utilitzat aquest programa en 12 pacients.

“Treballar amb aquests models ens ha ajudat a determinar els punts de secció de la vena mesentèrica superior quan cal, així com planificar de manera anticipada la reconstrucció d’aquesta, diagnosticar variants anatòmiques poc freqüents i difícils d’interpretar en altres proves d’imatge i, a més, ens ha servit com una potent eina docent”, segons explica la doctora Marina Garcés.

“En aquests tipus de cirurgia, donada la complexitat, es decideix usar la modelització 3D que permet obtindre vistes en 360é del tumor i les estructures adjacents amb les quals es relaciona. Ens permet també obtindre un estudi en tres dimensions i dinàmic en 360é per a entendre millor la relació del tumor amb les estructures venoses i arterials”, afig el doctor Sabater.

Assaig personalitzat de la cirurgia i teleconsultes

Els dos especialistes del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Clínic de València, al qual també pertanyen Elena Muñoz Forner i Dimitri Dorcaratto, han publicat recentment l’article ‘Què aporta la imatge tridimensional preoperatòria en la cirurgia pancreàtica complexa?’ en la Revista Cirurgia Espanyola.

En el paper, els facultatius expliquen que les imatges tridimensionals construïdes a partir de TC o ressonància magnètica nuclear (RMN) “són àmpliament utilitzades en altres procediments quirúrgics, però estan menys desenvolupades per a les patologies pancreàtiques. Aquest tipus de proves diagnòstiques es troba actualment en auge per haver demostrat ser molt útils en la planificació quirúrgica”.

A més, afigen els autors de l’article científic, “les imatges 3D es realitzen processant la informació que s’obté de les proves preoperatòries del pacient (TC, RMN, PET).

La informació aportada per aquesta eina de diagnòstic permet planificar de manera completa i senzilla la resecció, identificar les variants anatòmiques vasculars, comentar casos en línia amb altres cirurgians que no es troben en el mateix lloc i facilita la docència”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.