El top manta es convertix en delicte amb la reforma del Codi Penal

La Policia Local de Cullera realitzarà operacions juntament amb la Guàrdia Civil per a combatre la venda il•legal en el passeig marítim este estiu

CULLERA. 7-07-15. La reforma del Codi Penal que va entrar en vigor l’1 de juliol oferix importants canvis, alguns d’ells amb incidència directa en problemes als quals ha vingut fent front Cullera durant els últims temps com és el cas del popularment conegut com «top manta».

Concretament, la reforma del Codi Penal determina que esta mena de venda pirata passa de ser una falta a convertir-se en un delicte. Així, si el material venut o confiscat al manter arriba fins als 400 euros d’utilitat i benefici net, el delicte es tipifica com a lleu, mentre que si supera eixa quantia, puja un grau i es denomina ‘Menys greu’.

Per a informar sobre tots estos canvis, la Policia Local de Cullera va organitzar el dia 3 una jornada sobre la reforma del Codi Penal i la nova Llei de Protecció de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a «Llei Mordassa».

Durant el transcurs d’esta acció formativa es va donar a conéixer que la nova legislació obri la possibilitat d’actuar també contra els compradors, encara que per açò és necessari que existisca una ordenança municipal que ho regule. En estos moments, Cullera no disposa de la mateixa.

Operacions especials

Per a lluitar contra el «top manta», el Cos de la Policia Local durà a terme este estiu diverses operacions conjuntes amb la Guàrdia Civil, en línia amb les desenvolupades l’estiu passat.

Esta classe d’accions, juntament amb la vigilància a través de vehicles «quad» en l’arena per a la prevenció de la venda i també dels robatoris a banyistes, han propiciat una disminució de la incidència del problema en el municipi en comparació amb anys anteriors, quan la problemàtica va adquirir dimensions desproporcionades i va causar el malestar dels comerciants pel dany causat als seus negocis, segons ha explicat l’Intendent Cap de la Policia Local, Juan José Figueres.

La jornada de formació de la Policia Local va comptar amb la participació de 49 funcionaris i va generar una gran expectació. De fet, es van rebre sol•licituds d’empleats públics d’altres consistoris de la comarca.

La programació va tractar diversos aspectes d’interés. La primera ponència, titulada «Modificació del Codi Penal i la seua aplicació en l’àmbit policial», va estar a càrrec d’Óscar Roig Castelló, llicenciat en Criminologia i Dret. La segona va versar sobre la «Coordinació amb el Jutjat d’Instrucció de Sueca en l’elaboració d’Atestats. Actuacions i forma de procedir. Judicis Ràpids per delictes», impartida per Juan José Figueres. Finalment, la tercera ponència va abordar la «Llei Orgànica 4 /2015 de Protecció de Seguretat Ciutadana. Aspectes Pràctics en l’àmbit policial» per Riti Muñoz Blasco, llicenciat en Criminologia, màster en Seguretat i doctorant en Dret.

Els assistents també van ser informats sobre tots els protocols, les diligències i actes policials realitzades per la Policia Local de Cullera per al seu ús pels funcionaris tant per Ricardo Muñoz com per José María Rius. A més, s’està produint a la introducció del sistema ‘Poliweb’ i creant un entorn de policia digital per a l’ús de tot el col•lectiu, millorant així l’atenció al ciutadà.

Deixa el teu comentari