Els bombers alerten del repunt d’incendis en habitatges amb l’arribada del fred

Els efectius del Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) alerten del repunt d’incendis en habitatges amb l’arribada del fred. Entre gener i març d’enguany va haver 186 incendis en habitatges. Després d’un descens considerable als mesos estivals, la quantitat s’ha tornat a incrementar a partir d’octubre, una tendencia ja apreciada els darrers anys.

“Als mesos de més fred apreciem un augment d’aquestes emergències. Mentre que en juny vam rebre 41 avisos per incendis d’habitatges i en agost 37, en novembre han sigut 67”, ha concretat el president del Consorci, Josep Bort.

A més, es constata un repunt respecte al 2017 en alguns mesos. En febrer del 2017, el Consorci va registrar 40 avisos per incendis en habitatges i el mateix mes del 2018 en van ser 50. En març de l’any passat es van rebre 59 cridades mentre que en març del 2018 la xifra ha ascendit a 75.

Les principals causes d’aquestes emergències són elèctriques, per aparells elèctrics en condicions inadequades, sobrecarregues i curtcircuits.

Els aparells de calefacció com estufes, radiadors i ximeneres en estades sense ventilació també estan darrere de l’origen de nombrosos focs en la llar.

“Si estan en funcionament durant molt de temps i les portes i finestres estan tancades, es consumeix l’oxigen i es forma el mortal monòxid de carboni”, alerta l’inspector en cap del Consorci, José Miguel Basset.

Darrere d’altres incendis estan les ximeneres amb mal manteniment, brasers baix de les taules lliteres, estufes elèctriques i candeles.

Les estades en les quals més incendis es produeixen són el menjador, el dormitori i la cuina.

El Consorci insisteix que la prevenció és clau per a evitar aquestes situacions. S’han de revisar tots els aparells de combustió líquida o amb gas inflamable. També és molt important col·locar detectors automàtics de fum, que poden salvar vides.

Demana a més que es vigilen les fonts d’ignició i que aquestes s’apaguen abans de ficar-se al llit. Les candeles mai han de deixar-se enceses en anar-se a dormir.

Segons les últimes dades d’un informe presentat per la Fundació MAPFRE i l’Associació Professional de Tècnics de Bombers l’any passat van morir 212 persones en incendis a Espanya per focs o explosions, ja fora per cremades o inhalació de fums, en espais tancats o a l’aire lliure.

Les seues dades confirmen el repunt d’incendis en els mesos més freds. El 64% de víctimes mortals es van registrar en els sis mesos de més fred de l’any. Entre novembre i febrer del 2017 es van comptabilitzar més morts en habitatges que en resta de l’any. El pitjor mes va ser gener.

Finalment, la valenciana és la tercera amb major índex de víctimes mortes en 2017, amb un ràtio de 5,2 morts per milió d’habitants.

Deixa el teu comentari