Els Premis Qusiba de Quart de Poblet passen a dir-se Quart Sense Barreres “Vicente Gascón”

L’Ajuntament de Quart de Poblet homenatja i reconeix així la labor del president de Qusiba, recentment mort Vicente Gascón ha sigut un dels referents claus del municipi en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat

El municipi de Quart de Poblet ha viscut recentment una important pèrdua que ha sacsejat a tota la comunitat. El dissabte 28 de novembre moria Vicente Gascón, president de Qusiba i un dels quarters més involucrats en la lluita pels drets de les persones amb discapacitat.

La seua implicació i treball han resultat indispensables per a fer de Quart un poble universalment accessible i inclusiu.

Una labor que l’Ajuntament, amb el suport de la resta d’entitats socials vinculades a la discapacitat, ha volgut reconéixer rebatejant els Premis Qusiba per Premis Quart Sense Barreres “Vicente Gascón”, aprofitant el Dia Internacional de la Discapacitat per a anunciar-lo.

L’alcaldessa, Carmen Martínez, ha tingut paraules d’afecte cap a Gascó i ha destacat que “Vicente ha sigut un exemple de superació personal i de compromís ciutadà que sempre ha col·laborat activament amb l’Ajuntament amb el millor dels tarannàs. Era una persona dialogant, comprensiva, pacient i solidària, al mateix temps que perseverant i ferm defensor dels drets de les persones amb discapacitat. Al costat d’ell, i amb el conjunt d’entitats i persones amb discapacitat del municipi, hem aconseguit grans avanços en la inclusió social del col·lectiu a Quart de Poblet, per això, aquest canvi és un reconeixement a ell i a la seua lluita, que també és la nostra”.

Són molts els assoliments que s’han anat aconseguint gràcies al treball braç a braç fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament, Vicente Gascó i el col·lectiu de les persones amb discapacitat.

Des de l’any 2000, el Va consistir va començar un treball sistemàtic per a desenvolupar polítiques que feren del municipi un lloc sense barreres. Dos anys després, amb Gascón com a principal promotor, van nàixer els Premis *Qusiba, que cada 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, s’atorguen a les persones i entitats que han destacat per la seua contribució a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

A això van seguir el primer Premi Reina Sofia d’Accessibilitat Universal de Municipis l’any 2005; la constitució de la comissió tècnica d’accessibilitat en 2008, els successius plans especials d’actuació en matèria d’accessibilitat de 2001, 2004 i 2019; el pla de infoaccesibilidat en 2006; o l’estudi de l’accessibilitat cognitiva de les instal·lacions municipals en 2018.

Vicente Gascón va estar present i va ser part en tots aquests assoliments municipals. Membre de les comissions i grups de treball per a la millora de l’accessibilitat dels transports de la ciutat de València; des de 2004 va formar part de la comissió de treball del Consell Municipal de Benestar Social per a la petició a la Generalitat Valenciana de la construcció a Quart de Poblet d’una Residència de persones majors i una Residència de persones amb discapacitat física, projecte que va veure la llum en 2017.

L’Ajuntament i la ciutadania rendeixen així homenatge a un veí que serà recordat en cada nou avanç, conscients del paper que va jugar per a aconseguir que Quart de Poblet siga un municipi compromés en la promoció dels drets i el benestar de les persones amb discapacitat, i en la conscienciació sobre la seua situació en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Deixa el teu comentari