Els socialistes de Sueca demanen al Ple municipal que 2019 siga declarat “Any del Modernisme” local

La proposta contempla aprofitar els aniversaris de la construcció d’edificis per a homenatjar als destacats arquitectes Bonaventura Ferrando, Joan Guardiola, Emilio Artal i Julián Ferrando

El PSPV-PSOE de la capital de la Ribera Baixa ha portat al Ple d’aquest dijous la proposta que el Consistori declare 2019 com el “Any del Modernisme a Sueca”.

La moció presentada està basada en el fet que durant el pròxim any es compleixen aniversaris d’algunes de les joies de l’arquitectura modernista de la població que encara segueixen en peus.

El partit socialista reforça la seua petició en el fet que Sueca és una dels tres localitats valencianes que formen parts de la Ruta Europea del Modernisme. “La nostra ciutat conté un ric i variat patrimoni modernista que des de l’ajuntament hem conservar i promoure”, afirmen.

“El cas més concret és el de l’emblemàtic Asil d’Ancians, que complirà el seu primer centenari”, recorden. A més, assenyalen altres edificis “molt rellevants de la identitat local” com són l’Ateneu Sueco del Socorro i la Escola Jardí que celebraran el 90 aniversari de la seua construcció.

A aquestes efemèrides afigen que la casa de Pascual Fos del número 8 del carrer Sant Josep compleix 110 anys. Aquest edifici limita amb la qual va viure l’intel·lectual suecà Joan Fuster. Tots dos immobles acullen avui l’espai cultural que porta el nom de l’autor de “Nosaltres, els valencians”. En el mateix carrer existeixen habitatges que formen part de la Ruta suecana del modernisme.

És per açò que el PSPV-PSOE proposa aprofitar l’ocasió d’aquests aniversaris per a reivindicar la importància i l’empremta que aquest moviment cultural va tenir a Sueca on “va deixar un preuat llegat que, entre altres aspectes, ens posiciona turísticament per a l’atracció de visitants”.

Homenatge als quatre grans
La proposta portada al Ple també contempla aprofitar les efemèrides per a homenatjar i impulsar les figures dels quatre arquitectes de la localitat que van destacar dins del moviment modernista: Bonaventura Ferrando, Joan Guardiola, Emilio Artal i Julián Ferrando. “Tots ells van ser influents en tota la geografia comarcal, valenciana i altres punts de l’Estat espanyol”, recorden des del PSPV-PSOE.

La declaració de 2019 com a Any del Modernisme hauria de comportar, segons el partit socialista, l’organització des de l’ajuntament de jornades obertes en els edificis modernistes de la localitat al llarg dels dotze mesos; conferències i xarrades sobre els edificis i els arquitectes que van fer possible la projecció d’aquests en la història; i que es duga a terme una Fira Modernista en la capital de la Ribera Baixa.

“Encara hi ha molt treball pendent en terreny de la promoció turística de Sueca”, emfatitzen des del PSPV-PSOE. “Una tasca important és la del moviment Modernista i, lamentablement, ara, sembla ser que no som conscients de la magnitud que va tenir en el nostre poble malgrat ser un producte turístic i patrimonial únic”, conclouen.

Deixa el teu comentari