Esteban Peiró, cardiòleg pediàtric de la Fe, participa en el projecte guanyador de la Beca “Quins Cors”

Es tracta d’un projecte multicèntric amb l’Hospital Infantil Verge de la Rosada de Sevilla i de l’Hospital Universitari Donostia

La investigació és un estudi per a la creació de valors de referència en ergoespirometría infantil en les principals cardiopaties congènites

El cardiòleg pediàtric de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Esteban Peiró Molina, ha elaborat, al costat de cardiòlegs pediatres d’altres hospitals com l’infantil Verge del Rocio de Sevilla o l’Hospital Universitari Donostia, el projecte guanyador de la beca “Quins Cors”, convocada per la Fundació Quins Cors i la Societat Espanyola de Cardiologia Pediàtrica i Cardiopaties Congènites (SECPCC).


Aquest projecte és una investigació multicèntrica on els cardiòlegs pediatres Begoña Manso García, de l’Hospital Infantil Verge de la Rosada de Sevilla; Erika Rezola Arcelus, de l’Hospital Universitari Donostia; i Esteban Peiró Molina, de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, han mesurat la capacitat funcional de pacients pediàtrics amb cardiopaties congènites.


Sota el títol “Estudi VERICY: Creació de valors de referència en ergoespirometría infantil en les principals cardiopaties congènites, realitzada mitjançant cicloergómetro”, es pretén analitzar, de manera objectiva, la capacitat funcional dels pacients pediàtrics d’entre 7 i 17 anys, amb problemes de cor, així com intervindre directament sobre la seua qualitat de vida a través de la prescripció individualitzada d’exercici físic com a arma terapèutica.

La majoria de valors que es manegen de proves d’esforç cardiopulmonar procedeixen de població sana o de pacients adults amb diferents patologies, entre les quals es troben les cardiopaties, que causen limitació a l’esforç. Aquesta investigació dotarà de coneixement sobre la fisiopatologia de l’exercici en menors amb cardiopatia congènita, la qual cosa permetrà interpretar correctament la situació funcional d’aquests pacients, observar com les diverses intervencions terapèutiques modifiquen aquesta situació i planificar programes de rehabilitació cardíaca dirigits a millorar la seua qualitat de vida.

L’objectiu és arribar a elaborar una base de dades sòlida i àmplia que permeta aportar valors de referència adequats en pacients pediàtrics amb cardiopatia i posar-la al servei de la comunitat científica.

“La Beca Quins Cors, dotada amb 12.000 euros, suposa un impuls per a posar en marxa aquest estudi, embrió d’un més ambiciós amb la incorporació de nous centres nacionals i europeus”, destaca el grup investigador. “Gràcies a ella, aquesta investigació tindrà una enorme repercussió clínica en la qualitat de vida dels pacients pediàtrics amb cardiopatia i les seues famílies”.

Sobre les cardiopaties congènites

La cardiopatia és la patologia congènita de major incidència a Espanya. Cada dia, naixen 10 bebés amb una cardiopatia congènita; el que suposa 4.000 xiquets i xiquetes amb un problema de cor a l’any. Les cardiopaties més greus requereixen successives intervencions acompanyades de llargues hospitalitzacions, així com revisions periòdiques que es prolonguen a vegades fins que les persones afectades són adultes. I altres cardiopaties necessiten intervencions terapèutiques mitjançant cateterisme o cirurgia i requereixen revisions cardiològiques periòdiques. Es tracta d’una patologia crònica, per a tota la vida.

Fundació Quins Cors

Menuts Cors, fundació d’ajuda a xiquets amb problemes de cor, secunda i acompanya a xiquetes, xiquets i joves amb cardiopaties congènites de tota Espanya, així com a les seues famílies, als hospitals, en el seu dia a dia i en els Centres de Suport de l’entitat.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.