La família de Nicolau Primitiu dóna un oli del pintor Claros a la Biblioteca Suecana

La filla menuda de l’historiador dóna al poble de Sueca un dels cinc quadres que Primitiu va comprar per als seus fills

Sueca, 06/07/2018. L’Ajuntament de Sueca ha rebut este migdia una donació, per a la biblioteca suecana, de les mans del nét de l’il·lustre suecà Nicolau Primitiu, Lluís-Miren Zalbidea Gómez. Es tracta del quadre “Sueca-Carrer Nou” firmat per un dels artistes de més renom del municipi, Alfredo Claros García, i propietat de la filla menuda de Primitiu, Amparo Gómez Senent (Empareta), la cessionària de l’obra, qui amb 98 anys d’edat no ha pogut assistir-hi per fer la donació en persona.

L’obra d’art, que data del 1943, és un oli de 80×60 cm de grandària que retrata una vista dels carrers Cantarrana i Nou, on en primer pla es pot veure la casa en la qual va nàixer Primitiu, historiador i cosignatari de les Normes de Castelló.

La pintura oferida s’incorporarà a la col·lecció de l’historiador que es troba actualment depositada a la Biblioteca Suecana. El nét de Primitiu ha explicat que este quadre pertany a una col·lecció de cinc obres que el seu avi va comprar al pintor suecà, un per cada fill. Este ha destacat l’estima i la sensibilitat que ha tingut sempre per Sueca i ha recitat fins i tot una poesia seua que parlava del mateix indret.

L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, ha volgut fer exprés el seu agraïment a la família. «Hi ha moltes maneres de fer poble i esta és una d’elles. Des de l’Ajuntament estem molts agraïts per la generositat de la família de Nicolau Primitiu, qui sempre ha estat molt vinculat a Sueca i va saber transmetre l’estima que tenia pel poble a les seues generacions posteriors» ha assenyalat.

L’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit i Lluís-Miren Zalbidea, en representació de sa mare, han signat l’acta de donació de l’obra. L’acte ha comptat també amb la presència del regidor de Cultura, Vicent Baldoví i el director de la Biblioteca Municipal de Sueca, Joan Antoni Carrasquer.

El consistori es compromet, amb la signatura d’este acord, a cedir l’obra per a alguna exposició temporal a requeriment de la família de l’autor o de qualsevol organisme oficial o institució vinculada a les Belles Arts que compte amb el vistiplau de la família cessionària. Així mateix, el consistori se’n farà càrrec de la conservació i exposició de la pintura donada.

L’autor de l’obra, Claros, va destacar com a pintor des de la seua infantesa referenciant-se amb Joaquín Sorolla. Al poble, Sueca, va fundar l’Escola d’Arts i Oficis. Els seus olis sobre tela reflecteixen els personatges i escenes més típiques del nostre paratge, especialment de l’Albufera i del municipi. El consistori guarda i exhibeix en diferents dependències municipals altres obres de l’autor cedides per la seua família.

Deixa el teu comentari